Bildt satsar på kyrkopolitiken?

Utrikesministern fick massivt stöd i kyrkovalet. Kan få sitta bredvid exfrun.


STOCKHOLM. Kryssmagneten och utrikesministern Carl Bildt (m) har blivit invald till kyrkofullmäktige. Detsamma gäller förre justitieministern och dragplåstret Thomas Bodström (s), som inte direkt verkar ha någon brist på uppdrag.

Bildt stod som sista namn på moderaternas lista inför kyrkovalet. Ändå kryssade han sig förbi 23 personer på listan och tog en plats i kyrkofullmäktige i församlingen Hedvig Eleonora på Östermalm i Stockholm. Hans stab hade ingen aning om det.

– Men han är i Murmansk just nu och har ingen möjlighet att kommentera detta, och jag vet inte om han skulle göra det även om han kunde, säger Bildts pressekreterare Irena Busic till Dagen.

Det är med andra ord tveksamt om Bildt uppskattade inkryssningen. Om han tar uppdraget finns det en risk att han får sitta bredvid exfrun Maria Bohman Bildt, som röstades in som nummer ett för moderaterna.

– Vi får avvakta till slutet av november för att se om han verkligen kommer att vara med i kyrkofullmäktige. Det har vi ingen insyn i alls. Det är moderaterna som avgör hur det blir, kanske har han inte tid med det, säger Per Fridberg, informationsansvarig i församlingen, till Dagen.

Thomas Bodström, som ifrågasatts efter att ha kvittat ut sig från riksdagens voteringar för att jobba som advokat, blev inkryssad in i Boo församling för socialdemokraterna. Han är i alla fall stolt över uppdraget. På bloggen Bodströmsamhället utvecklar han:

"I våras blev jag tillfrågad om jag skulle stå på listan i kyrkovalet i Nacka, då de ville ha lite draghjälp som de uttryckte det. När jag var tveksam om jag kunde åta mig ytterligare ett uppdrag, blev jag försäkrad att det behövde jag inte oroa mig för, eftersom jag skulle stå på typ 20:e plats."

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

1 timme sedan
Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.