700 tände facklor mot våldet

I kväll, fredag, tände Gällivare facklor mot våldet. (TT)


Efter en mörk tid i kommunen tändes facklorna i Gällivare på fredagskvällen. Omkring 700 personer samlades i en manifestation för att stoppa våldet.

– Det var fantastiskt. Jag är mäkta imponerad över hur befolkningen ställde upp. Folk stod bara och gapade av förvåning över hur många som kom, säger kommunalrådet Tommy Nyström.

Uppmärksamheten kring fallet med den mördade 29-åriga kvinnan har länge legat tung över medborgarna i kommunen och en tråkig utveckling även i övrigt fick honom att väcka frågan i kommunfullmäktige.

Gensvaret var stort och över alla partigränser.

Fredagskvällens manifestation gav också flera besked som kan tyda på att brottstrenden nu kan vändas.

En organisation kallad Änglarna har tidigare patrullerat gatorna och är nu beredd att göra det igen. Detsamma gäller Föräldrar på stan, en verksamhet som legat nere i några år. Mitt under mötet kom också besked om att ett par företagare skänkt 10 000 kronor vardera till kvinnojouren i Gällivare.

– Det var också otroligt glädjande. När jag sedan frågade om vi ska tillåta ett sådant här våld i Gällivare blev svaret ett rungande nej, säger Tommy Nyström.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polens president stoppar dagen efter-piller

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

2 timmar sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.