Alliansen rasar i storstäderna

Väljarna vet att hålla spänningen kring valet om regeringsmakten 2010 vid liv.


SVERIGE. Nu tappar alliansen mark igen, enligt en mätning som Novus opinion gjort på uppdrag av TV4. Och det är i de trendsättande storstäderna som de borgerliga tappar mest. Det allt mer prekära läget i Göteborg kan förklaras av krisen i bilindustrin och den arbetslöshet som följt i dess spår. Men att samma trend syns i Stockholm och Malmö är svårare att förklara.

– Detta är ju en enskild mätning. Vi vinner lite landsbygd, tappar en del i storstäder. Det här bekräftar att vi har ett väldigt öppet läge inför valet nästa år, säger Per Schlingmann, moderaternas partisekreterare, till TV4.

Men inte heller oppositionen har mycket att yvas över. Av allianspartiernas tapp har de rödgröna bara lyckats plocka upp brödsmulor. En knapp procent har gått från alliansen till vänsterblocket. Medan det är drygt fem procent som hoppat av Reinfeldttåget. Övriga avhoppare sympatiserar nu i stället med småpartierna - sverigedemokraterna och piratpartiet i första hand.

Och hur ska den moderatledda regeringen vända vinden?

– Jag tror att det handlar om tre saker, säger Schlingmann. Det handlar om ekonomisk stabilitet – människor i storstäder har ofta väldigt mycket lån. Det är väldigt viktigt med utrymmet – det handlar om kvalitet och välfärdsverksamheter, men det handlar också om immateriella frågor som klimat, mat, den typen av frågor som vi vet engagerar väldigt många människor i städerna, säger moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!