Nu är sd större och rikare än någonsin

Fyra av tio svenskar tycker att riksdagspartierna ska samarbeta med sd.


Sverigedemokraterna har en stor valbudget inför valkampanjen nästa år. Partiet satsar mer pengar på valkampanjen än kristdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet.

Samtidigt är stödet för partiet starkare än någonsin. Fyra av tio svenskar tycker att de andra riksdagspartierna ska samarbeta med sverigedemokraterna. Men både högeralliansen och vänsteralliansen ställer sig kallsinniga.

Sammanlagt har sverigedemokraterna en budget på 20 miljoner kronor inom riksorganisationen.

– Av de 20 miljonerna satsas 19 inför nästa höst. Det säger något om hur vi prioriterar, säger partiledaren Jimmie Åkesson till Svenska Dagbladet.

En av anledningarna till att budgeten ökat är på grund av att partiet fick mandat i 144 kommuner i riksdagsvalet 2006.

För att nå ut till fler väljare ska man skicka brevutskick till alla hushåll i landet, men också med hjälp av tevereklam – med TV4.

Tevekanalen uppger att man skickat samma erbjudande till partiet som de andra partierna, men hur avtalen ser ut är ännu hemligt.

–Vi har gjort ett stort arbete för komma fram till att vi tänker ha politisk reklam i rutan. Det är trevligt att partierna nu kommer till oss och vill annonsera, det är också positivt för debatten, säger Gunnar Gidefeldt, kommunikationsdirektör på TV 4, enligt Svenska Dagbladet.

Enligt undersökning som gjorts i samband med Expressen och Demoskop tycker fyra av tio svenskar att riksdagspartierna ska samarbeta med sd om partiet kommer in i riksdagen.

Men alla riksdagspartier har sagt nej till ett eventuellt samarbete med sverigedemokraterna.

– Det är en förvånansvärt hög siffra med tanke på hur partierna tydligt tar avstånd, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop till Expressen.

Bland den rödgröna oppositionen är det 30 procent som tycker att det är rätt med ett samarbete, medan alliansens siffra ligger på 42 procent.

Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror dock inte att riksdagens nej är ett absolut nej om partiet skulle komma in i riksdagen.

– Partierna säger vad de måste säga innan valet. Men situationen kan bli en helt annan om sverigedemokraterna skulle hamna i en vågmästarroll. Då är det en öppen fråga, säger Johansson till Expressen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!