De rödgröna kopplar greppet

Alliansen backar rejält i Sifos och Skops senaste mätningar.


Fredrik Reinfeldts stjärnglans som EU-ordförande, en genomtänkt lansering av budgeten, och populärare ministrar verkar inte ge resultat i mätningarna. Allianspartierna tappar rejält och oppositionen stärker sitt övertag i två nya mätningar. Om det vore val i dag skulle de rödgröna vinna regeringsmakten med 280 000 röster.

Sifos månatliga mätning visar att oppositionen har 280 000 fler väljare bakom sig än alliansen: 49,2 procent för de rödgröna och 44,4 procent för alliansen. Ledningen är statistiskt säkerställd.

Därmed har de rödgröna ökat sin ledning med 1,4 procentenheter sedan förra mätningen. Sverigedemokraterna och kristdemokraterna har tagit sig över fyraprocentsspärren och får i mätningen 4,7 respektive 4,3 procent.

I Skops senaste mätning leder däremot den borgerliga alliansen, men med knappa 0,7 procentenheter. Sedan förra mätningen har regeringspartierna dock tappat 2,1 procentenheter, medan de rödgröna ökat med 1,2. Där är ställningen 47,8 mot 47,1. I Skops mätning hamnar sverigedemokraterna under riksdagsspärren på 3,6 procent.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!