Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Brist på Subutex till heroinister

- 08/11/2008, 12:48 -

Apoteket: Uteblivna leveranser har orsakat brist på Subutex.

Just nu är det stor brist på preparatet Subutex som används för behandling av heroinberoende.

Bristen kan leda till att personer faller tillbaka i missbruk.

Enligt Lars Rönnbäck som är chef på läkemedelsenheten vid Apoteket beror det på att leverantörerna inte levererat. Han säger till Svenska Dagbladet att det finns mycket litet Subutex kvar på landets apotek.

Lars Blomström, som är medicinsk chef på Maria beroendecentrum i Stockholm, berättar att kliniken inte fått det Subutex den beställt.

–Vi har cirka 160 patienter som får Subutexbehandling. I tisdags räknade vi ut att vi har 150 dagsdoser på 18 milligram i vårt lager. Det räcker ungefär till tre veckors behandling för sju patienter, säger han till Svd.se.

Flera personer som behandlas med Subutex har enligt Svenska Brukarföreningen, en förening för personer som vill ha hjälp mot sitt narkotikaberoende, hört av sig och varit oroliga.

Även Lars Blomström berättar att patienter varit upprörda. Enligt honom kan bristen på läkemedlet leda till att fler patienter faller tillbaka i missbruk.

Apoteket räknar med att problemet ska vara löst om en månad.

TT/ Peder Broberg

Skrivet av: