Brist på Subutex till heroinister

Apoteket: Uteblivna leveranser har orsakat brist på Subutex.


Just nu är det stor brist på preparatet Subutex som används för behandling av heroinberoende.

Bristen kan leda till att personer faller tillbaka i missbruk.

Enligt Lars Rönnbäck som är chef på läkemedelsenheten vid Apoteket beror det på att leverantörerna inte levererat. Han säger till Svenska Dagbladet att det finns mycket litet Subutex kvar på landets apotek.

Lars Blomström, som är medicinsk chef på Maria beroendecentrum i Stockholm, berättar att kliniken inte fått det Subutex den beställt.

–Vi har cirka 160 patienter som får Subutexbehandling. I tisdags räknade vi ut att vi har 150 dagsdoser på 18 milligram i vårt lager. Det räcker ungefär till tre veckors behandling för sju patienter, säger han till Svd.se.

Flera personer som behandlas med Subutex har enligt Svenska Brukarföreningen, en förening för personer som vill ha hjälp mot sitt narkotikaberoende, hört av sig och varit oroliga.

Även Lars Blomström berättar att patienter varit upprörda. Enligt honom kan bristen på läkemedlet leda till att fler patienter faller tillbaka i missbruk.

Apoteket räknar med att problemet ska vara löst om en månad.

TT/ Peder Broberg

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Polisen i Härnösand rapporterar om brand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.