Rektor: Anorexi och dyslexi "uppfunna"

"Endast fantasin sätter gränser."


SKÅNE. Rektorn för Sundsgymnasiet skriver i en lokaltidning i Skåne att anorexi och dyslexi är uppfunna diagnoser.

I artikeln, som publicerats i gratistidningen Spegeln, gör skolrektor Gert Åkesson sig lustig över olika typer av sjukdomar och handikapp. I stället likställer han dem med påhittade sjukdomar som nämns i olika tevesketcher.

Åkesson menar att nya myndigheter inrättas så fort medier uppmärksammar problem i samhället.

"Ibland blir det någon mix av statlig, regional och självutnämnd myndighet. Exempel på det senare är föreningar och råd som bildas kring alla, efter 80-talet uppfunna, handikapp som allergier, Asberger, Damp, ADHD, anorexi, dyslexi, dyskalkyli, oral galvanism, anal magnetism ... endast fantasin sätter gränser", skriver rektorn bland annat i artikeln i Spegeln.

Men de "uppfunna diagnoserna" är vanligt förekommande bland unga och framförallt bland gymnasieelever.

I genomsnitt lider cirka 13 elever av några av de diagnoser som Åkesson hävdar är "uppfunna" i varje gymnasieklass, vilket alltså är dryga 30 procent av en vanlig gymnasieklass.

Artikeln har väckt våldsamma protester från bland annat Dyslexiförbundet.

– Vi på Dyslexiförbundet är irriterade och förvånade över att en person kan tycka så här. Det finns vetenskaplig forskning kring detta, säger Inger Rålenius,rådgivare vid Dyslexiförbundet till Nyheter24.

– Jag har själv dyslexi och vet hur fruktansvärt ont det gör att ha problem med att läsa och skriva. Det här kommer påverka eleverna som går i hans skola, tillägger Rålenius för Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!