Hade dyslexi – fick ingen hjälp

På Sundsgymnasiet fanns inga hjälpmedel tillgängliga för eleven med kliniska läs- och skrivsvårigheter.


VELLINGE. Sundsgymnasiets rektor Gert Åkesson skapade stora rubriker under onsdagen efter att en artikel som han skrivit publicerats i tidningen Spegeln.

Åkesson skriver bland annat att anorexi och dyslexi är "uppfunna diagnoser".

Nu har många hört av sig och klagat på hur Vellinge kommun bemöter elever med dyslexi.

En av dem är en mamma som under flera år försökt förmå kommunen att utreda hennes sons läs- och skrivsvårigheter. Men när han diagnostiserades med dyslexi fanns inga hjälpmedel på Sundsgymnasiet som kunde hjälpa honom med skolarbetet.

–I nio år har min son kämpat på utan hjälpmedel och han har väldiga svårigheter idag med att läsa eller skriva. När jag har varit i kontakt med skolan och påtalat de här problemen har jag fått intrycket att de bara ser mig som en jobbig förälder som inte ska lägga sig i skolans jobb. Det bemötandet känns otroligt förnedrande. Så länge mina barn är under arton år är de mitt ansvar, säger mamman till Sydsvenskan.

Först efter att halva terminen gått fick pojken ett par datorprogram som skulle hjälpa honom med studierna. Man fick också skriva på ett åtgärdsprogram som gymnasiet upprättat. Det var dock inget individuellt program, utan ett generellt där alla uppgifter redan hade fyllts i.

Kommunen hävdar dock att arbetet med funktionsnedsättningarna tas på största allvar.

Skolarbete från Sundsgymnasiet:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!