11-åring döms till att betala miljoner

Försäkringsbolag stämde elvaåringen, som ska betala 1,9 miljoner kronor i skadestånd.


STOCKHOLM. En elvaårig pojke döms till att betala 1,9 miljoner kronor i skadestånd för att han som nioåring orsakade en villabrand. Detta efter att villaägarens försäkringsbolag stämt pojken.

– Det här är en skuldbörda som kan förstöra en människas liv, de borde absolut överklaga, säger Mårten Schultz, docent och juristdoktor i skadeståndsrätt, till Aftonbladet.

I september 2007 startade pojken branden i en villa i Norsborg utanför Stockholm. Med en stulen cigarettändare tände han eld på en påse med papper i en klädkammare i ett sovrum på övervåningen.

Om inte räddningstjänsten, som skäckte branden, fått larm så tidigt som den fick hade villan totalförstörts. Den här gången slutade det med omfattande rök- och vattenskador.

I en rättgång i oktober, som elvaåring vägrade att delta i, konstaterade rätten att pojkens vårdslöshet orsakade branden.

– Enligt svensk rätt kan barn bli skadeståndsskyldiga i lika hög grad som vuxna. Men när det gäller så unga barn är det vanligt att beloppet jämkas, det vill säga sänks kraftigt. Jag har inte hört talas om ett sådant högt skadestånd för ett så ungt barn förut, säger Schultz till Aftonbladet.

Pojken själv, och inte föräldrarna, kommer att få betala pengarna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!