Rekordbeslaget: 50 kilo amfetamin

- 18/11/2009, 18:02 -

43-åringen stoppades på grund av en tulltjänstemans intuition.

HELSINGBORG. –Vi hade inte fått några tips om att amfetaminpartiet var på väg hit. Mannens telefon ringde och tullaren tyckte det var märkligt eftersom det var mitt i natten, berättar Maria Wallin, tullens utredare, enligt Helsingborgs Dagblad.

Det var mitt i natten, klockan 03.00 den 20 april, som den 43-årige holländaren stoppades i sin lastbil i hamnen.

Tullen lät narkotikahunden Buster sniffa igenom lasten som bestod av en massa kartonger med attachéväskor. Vid tre av kartongerna markerade Buster att något var fel. När de öppnades upptäckte tullen att det rörde sig om en rekordmängd amfetamin: 49.3 kilo.

43-åringen, som var på väg till Norge, har tidigare kört flera transporter till Norge eftersom han har företag i båda länderna. Till en början erkände han.

– Han har berättat i förhör att han lämnat de tre kartongerna vidare till en annan person. Han fick sedan dem tillbaka och trodde det var tio-tolv kilo cannabisharts i dem, säger Maria Wallin.

Men när han fick reda på att det rörde sig om amfetamin tog han tillbaka erkännandet och nekar till brott. Nästa vecka ställs han inför rätta.

Polisen har tidigare gjort större amfetaminbeslag, men för tullen är det deras största beslag av amfetamin någonsin.

Enligt Jonas Karlsson, sakkunnig på tullverket, har smugglingen av amfetamin ökat de senaste åren.

–Vi har stora problem med de amfetaminfabriker som finns främst i Litauen, Polen och Holland, säger han till HD.

Via rättshjälp från Danmark, Tyskland och Holland har tullen lyckats kartlägga 43-åringens rörelsemönster från Holland till Sverige och upptäckt att han varit i kontakt med en man i en blå golf, som setts i både Holland och på färjan från Puttgarden. Mannen är ännu inte identifierad.

Förutom livstids utvisning från Sverige riskerar 43-åringen maxstraff för grov narkotikasmuggling. Han åtalas även för grovt narkotikabrott.

50 kilo amfetamin värderas till cirka 22 miljoner kronor på gatan.

Skrivet av: