Fredag 17 Sep
Stockholm

Attack före sd-möte i Vellinge

Någon försökte sätta flyktingförläggningen i brand. Och sd-mötet stördes av burop.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

VELLINGE. Hösten har fattat greppet om den skånska slätten. Och i Vellinge är det redan hård vinter.

Striden om de ensamkommande flyktingbarnen trappades upp under helgen.

Under en mulen och regnig söndag samlades poliser, antirasister och sverigedemokrater för att inta den lilla staden där "friheten är lite större" som kommunens slogan vill göra gällande. Timmarna innan centrum fylldes hade någon satt eld på en lövhög utanför flyktinghemmet.

Sverigedemokraternas ungdomsförbund skulle hålla sitt omstridda torgmöte. Antirasisterna - med Fredrik Jönsson från Sveriges kommunistiska ungdomsförbund i täten - var där för att störa ut sverigedemokraternas kampanj.

Facebookgruppen "Manifestation för medmänskligheten" ställde in sin planerade manifestation av rädsla för att våld skulle bryta ut. Och dess initiativtagare, Annika Eskilsson, vänsterpartiets ordförande i Helsingborg, gick tidigare i veckan så hårt åt sina mer offensiva meningsfränder i den antirasistiska rörelsen, att hon hotade SKU:aren Fredrik Jönsson med att spotta på honom om han hade "mage att visa sig". "Manifestation för medmänskligheten" flyttade i sista stund sin aktivitet till Sergels torg i Stockholm - där flera riksdagsledamöter talade.

Men Fredrik Jönsson var på plats i Vellinge.

– Vi är här från många olika antirasistiska organisationer för att protestera mot deras torgmöte, säger Fredrik Jönsson, från Sveriges kommunistiska ungdomsförbund, till Sydsvenskan.

Sverigedemokraternas representanter är inte imponerade över debattmotståndet.

– Jag är inte förvånad. Så här brukar det vara. De kunde ha tagit en debatt i stället för att skrika. De säger att de är emot nazister men beter sig som nazister. Men man vänjer sig och polisen är här för att skydda oss, säger David von Arnold, från Malmö och SDU, till Sydsvenskan.

Erik Almqvist, ordförande i sverigedemokraternas ungdomsförbund, intog talarstolen - under beskjutning med ägg - och gick till hårt angrepp mot demonstranterna, Vellingemoderaterna och landets journalistkår som han menar svartmålat Vellinge kommun.

– De har utmålat dem som rasister och som en lönnfet mexitegelmobb, sa sverigedemokraternas Erik Almqvist.

Motdemonstranterna svarade i talkör: "En sista deportation - Erik Almqvist över bron."

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela