Söndag 9 Maj
Stockholm

Inbördeskrig skakar antirasisterna

Ledande vänsterpartist till ungkommunist: "Jag ska spotta på dig."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SKÅNE. De ensamkommande flyktingbarnen i Vellinge har mobiliserat den antirasistiska rörelsen som sällan förr. Men nu skakas antirasisterna i Skåne av ett häftigt inbördeskrig. I centrum står Vellinge, sverigedemokraterna och vänsterpartiet i Skåne.

En ledande vänsterpartist - Annika Eliasson, som är ordförande för vänsterpartiets lokalavdelning i Helsingborg - har hotat en medlem i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund (ej att förväxla med vänsterpartiets ungdomsförbund, Ung Vänster) med att spotta honom i ansiktet om han dyker upp på en manifestation för medmänsklighet i Vellinge på söndag.

Fredrik Jönsson, 23, är medlem i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund, SKU, och engagerad antirasist. När han fick nys om den manifestation, som på söndag arrangeras av Annika Eliassons grupp, ville han hjälpa till med att mobilisera folk. Och uppmanade folk att samlas redan tidigare på dagen. När sverigedemokraternas ungdomsförbund demonstrerar i Vellinge - mot flyktingbarnen.

Men han möttes av hårda ord från Helsingborgs ledande vänsterpartist. I gruppens forum på sociala nätverkssajten Facebook skrev v-ordföranden Annika Eliasson:

"Om du har mage att vara där, kom till mig, så att jag kan spotta på dig."

Hur känns det att mötas av det välkomnandet - "kom hit om du vågar så ska jag spotta dig i ansiktet"?

– Ja, det känns för jävligt rent ut sagt att en ledande partirepresentant för vänsterpartiet uttrycker sig på det sättet. Jag har aldrig ens träffat henne. Aldrig ens pratat med henne, säger SKU:aren Fredrik Jönsson till Nyheter24.

Varför tror du att hon säger så då?

– Det är några grupper som ska samlas och demonstrera mot sverigedemokraterna. Och vänsterpartiet samlas 14:30. Men jag har sagt att vi ska vara där redan vid 12:30 när sverigedemokraterna är där. Det tyckte hon inte om. Men redan innan det skrev hon på Facebookgruppen att den som vill tala på söndag ska anmäla sig. Jag anmälde mig, men fick inget svar.

Varför ska ni vara där samtidigt som sverigedemokraterna?

– För att protestera. Det är för jävligt hur sverigedemokraterna utnyttjar den här situationen i samband med det som hänt i Vellinge med de ensamkommande flyktingbarnen.

Hur ska ni protestera?

– Genom att bua till exempel. Polisen har sagt tidigare att man inte får störa andras demonstrationer genom att bua. Men om de säger det då kan jag för min personliga del säga att jag i stället kommer att applådera så högt att man inte hör vad deras talare säger. Vi önskar inga upplopp.

Vad händer om det blir våldsamheter?

– Det hoppas jag verkligen inte att det blir.

Skadar inte det här den antirasistiska rörelsen - att dess företrädare inte kan hålla sams?

– Jo, det skadar.

Kommer du att kunna samarbeta med Annika Eskilsson och vänsterpartiet i framtiden efter detta påhopp?

– Det hoppas jag. Men jag anser att hon är skadlig för vänsterpartiet om hon uttrycker sig på det sättet, säger Fredrik Jönsson.

När Nyheter24 når Annika Eskilsson är hon lika förbannad. Hon menar att Fredrik Jönsson försökt kapa en fredlig demonstration - och att hela manifestationen nu riskerar att urarta i upplopp.

– Vi ska sprida kärlek och värme.

Eskilsson känner att hon får stå till svars för de våldsamheter som kan uppstå när vänsteraktivister står öga mot öga med sverigedemokrater.

– Oroliga Vellingebor ringer till mig och känner oro för skadegörelse och våld. Det här är en manifestation för medmänsklighet och mot Vellingemoderaternas politik. Det är superbra att människor är mot sverigedemokraterna. Och jag tycker att man ska demonstrera mot dem. Men jag kommer inte göra det - jag har en tremånaders bebis som är viktigare för mig.

Hon är mycket kritisk mot Fredrik Jönssons aktiviteter i gruppen på Facebook.

– Han vill sammanblanda den här fredliga demonstrationen med en motdemonstration mot sverigedemokraterna. Och han har lagt upp en bild på KKK eller något i Facebookgruppen som får många att undra om det kommer att utbryta våldsamheter. Jag vill inte ha något att göra med detta. Jag har bett honom ta bort länken, men han vägrar.

– Och nu har media och upprörda Vellingebor ringt till mig och jag får stå till svars för detta. Det kan han göra själv.

Du använde väldigt hårda ord i din dialog med Fredrik Jönsson.

– Jag har sagt att jag hoppas slippa se honom annars ska jag spotta honom i ansiktet.

Du säger alltså att du ska spotta honom i ansiktet?

– Ja, det var ett idiotiskt ordval. Det är bara för att jag har adhd.

Du är ordförande för vänsterpartiet i Helsingborg. Hur går ditt ordval ihop med ditt förtroendeuppdrag?

– Det har ingenting med varandra att göra. Jag har inte sökt tillstånd för demonstrationen i vänsterpartiets namn och inte som ordförande för lokalavdelningen i Helsingborg utan i gruppens namn.

Men ser du inte att förtroendet för vänsterpartiet kan påverkas?

– Jag är ordförande tillfälligt för att den förra styrelsen avgick. Jag blev ordförande av vissa skäl, och de känner partiet också till.

Men borde du inte som rutinerad fritidspolitiker som sitter som ordförande behärska ditt språk?

– Det är inte helt enkelt när man har adhd och är spontan som människa.

Hur tänker du bemöta Fredrik Jönsson om han dyker upp på söndag?

– Det vet jag inte. Jag ska inte dit. Jag vill inte skapa oro för Vellingeborna i mitt namn och jag har återkallat min ansökan om polistillstånd.

Så det blir ingen manifestation?

– Det vet jag inte, jag kan inte tala för alla människor som vill dit och manifestera. Men det blir inget polistillstånd i mitt namn.

Skadar det inte den antirasistiska kampen när man bråkar så här med varandra?

– Det här spelar sverigedemokraterna i händerna. Så är det. Att man inte ska få hålla fredliga demonstrationer utan att förknippas med våldsamma motmanifestationer. Den här manifestationen är för värme och kärlek.

Men du ångrar inte ditt ordval?

– Nej, jag ångrar inte det.

Men hur går det ihop med värme och kärlek?

– Jag känner ingen värme för den här Fredrik Jönsson.

Vilmer Andersen är gruppledare för vänsterpartiet i Skåne är besvärad av bråket som skakar den antirasistiska vänstern i Skåne.

– Det låter absolut inte bra.

Men Andersen vill inte ta ansvar för det som inträffat.

– Det är inte någon vänsterpartigrej, det här.

Men Annika Eskilsson är ordförande för vänsterpartiet i Helsingborg? Är det förenligt med ett partiuppdrag att uttrycka sig på det sätt som hon gjort?

– Jag hade inte uttryckt mig på det sättet. Inte i något sammanhang är det ett bra sätt att uttrycka sig på. Men Annika var väldigt upprörd över det här intrånget i nätverket som Fredrik Jönsson gjort.

Men kan en ledande företrädare för vänsterpartiet sitta kvar efter att ha hotat att spotta på någon?

– Vi har ingen toppstyrning i partiet. Det är medlemmarna som valt henne och medlemmarna som får avgöra om hon kan sitta kvar.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingman tog ju Vellingemoderaterna i örat för att de inte vill släppa in ensamkommande flyktingbarn.

– Ja, det tycker jag var bra, säger Vilmer Andersen.

Men du vill inte ta Annika Eskilsson i örat efter att hon uttryckt sig så här?

– Jag har inte tillräckligt på fötterna. Jag tänker inte uttala mig i frågan, avslutar Vilmer Andersen, gruppledare för vänsterpartiet i Skåne, för Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela