Tisdag 30 Nov
Stockholm

Hemlig polisrazzia mot hackare

Här på hackerspacet Forskningsavdelningen beslagtogs 6-8 datorer.
Här på hackerspacet Forskningsavdelningen beslagtogs 6-8 datorer. Foto: Forskningsavdelningen

Pirate Bays Peter Sunde: Polisen ljuger om sina tillslag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MALMÖ. Batonger, slangbellor, laserpekare. Samt datorer. Natten till söndagen gjorde Malmöpolisen ett tillsag mot kulturhuset Utkanten. Anledningen, menade polisen, var misstänkta svartklubbar.

Men Forskningsavdelningen, ett svenskt hackerspace - ett fysiskt rum för hackare - hamnade också i polisens strålkastarljus.

Men det vill polisen helst mörka.

Det hävdar åtminstone Pirate Bay-grundaren Peter Sunde på sin blogg där han skriver att polisen ljuger om sina tillslag. Sunde menar att polisen medvetet döljer att man beslagtagit inte bara slangbellor och laserpekare - utan också 6-8 datorer från Forskningsavdelningen.

- Om det är inför COP15, eller om det är några poliser som bestämt sig för att hacking är olagligt eller vad det nu är för anledning till tillslaget kan man ju bara gissa om, skriver Peter Sunde.

Att det i de vanliga polisernas sällskap fanns ett gäng poliser från tekniska roteln menar Peter Sunde går bara att tolka på ett sätt. Det fanns två måltavlor för tillslaget. Men den ena vill man inte fästa uppmärksamheten vid.

Pirate Bay-grundaren drar paralleller till FRA:s nära förestående massövervakning när kablarna kopplas in den 1 december i år.

- Uppenbart är att vi inte skall ge mer övervakningsmakt åt myndigheterna. När de själva väljer att mörka vad de sysslar med så skall de inte heller ha tillgång till våra privatliv. Och det är just vad som händer 1 december, skriver Peter Sunde.

På kulturhuset Utkanten grep polisen en person misstänkt för narkotikabrott och beslagtol öl.

- Vi hade fått indikationer på att det skulle serveras alkohol där, säger polisens talesman Lars Mahler till Sydsvenskan.

- Och vad jag förstår fanns en hel del bakom baren - företrädesvis öl.

Senare bekräftar polisen för Sydsvenskan att tillslaget också omfattat datorer. Och polisen förklarar det med att de vill driva förundersökningen framåt.

- Vi kunde inte hitta någon ansvarig för tillställningen - ingen arrangör - och kanske kan man hitta mer information i datorerna, säger en anonym polistalesman till Sydsvenskan.

 

Här är Forskningsavdelningens film från tillslaget:

Kommentera
Kopiera länk
Dela