Tisdag 7 Dec
Stockholm

Svenskt befäl hotade militärpolis – skickas hem

"Det var tillräckligt allvarligt för att man skulle besluta att skicka hem honom."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett svenskt befäl har omplacerats till Sverige från Afghanistan efter att ha hotat militärpolis.

Hoten ska ha uttalats efter att gruppchefen varit inblandad i strid vid två tillfällen i augusti i år.

– Det var tillräckligt allvarligt för att man skulle besluta att skicka hem honom, exakt vad han sagt vet jag inte, säger Philip Simon, pressekreterare för Försvarsmakten till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag har aldrig varit med om att det förekommit hot inom Svenska utlandsstyrkan förut, det är klart att man kan ha olika uppfattningar om saker, men inte att man hotar någon annan.

I försvarets redogörelse beskrivs befälet som avskärmad och tycks inte ha reflekterat över de våldshändelser som han och hans grupp utsatts för.

Det har inte heller gått att föra ett fördjupat samtal med gruppchefen, vilket bidragit till beslutet att mannen nu placerats om.

– Förbandet där beslutade, under de förutsättningar som rådde, att han inte tagit sitt personalansvar som gruppchef i den utsträckning som man förväntat sig mot så väl överordnade som underordnade, tillägger Simon för Nyheter24.

Eftersom misstanke om brott finns ska man enligt Simon genomföra en utredning mot mannen. Det är dock inte säkert att han döms och risken finns att utredningen läggs ner.

Befälet sökte tjänsten som gruppchef och arbetar inte inom Försvarsmakten under en daglig basis. Han har nu återgått till sitt civila liv i väntan på utredning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela