Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fylking och Alsing tystas på torsdag

- 02/12/2009, 15:25 -
1 av 4

2 av 4

Scanpix

3 av 4

Scanpix

4 av 4

Scanpix

PR-strategen Martin Borgs: "MTG måste vara pressade."

I morgon torsdag tystas radioprofilerna Gert Fylking och Adam Alsing.

Som en protest mot koncessionsavgifterna kommer samtliga kommersiella radiostationer i Sverige att sluta sända mellan klockan sju och åtta. Men för tolv år sedan hade MTG helt stängt dörren för idén, avslöjar PR-strategen Martin Borgs.

Borgs fick 1997 utmärkelsen "Årets lobbyist" av branschtidningen Resumé för kampanjen Rör inte vår radio till stöd för en fri kommersiell radio.

Då presenterade han för den kommersiella radion idén om att reklamradion borde vara tyst en minut för att demonstrera sitt missnöje med mediepolitiken.

– När vi lanserade förslaget om en tyst minut fick vi ett blankt nej från MTG. Risken var för stor att man skulle tappa lyssnare. Därför måste de nu vara ganska pressade när de är beredda att ge upp en timme, säger Martin Borgs till Nyheter24.

Den kommersiella radion har sedan 1993 betalat närmare två miljarder kronor till staten i koncessionsavgifter för rätten att sända reklamradio. Branschen ser den som en "straffskatt", som hotar radions överlevnad.

– Om MTG är i ett pressat läge eller inte är inte så intressant. Hela den kommersiella radiobranschen står bakom detta och kommer att tystna i en timme. Det är klart att vi inser att läget är allvarligt, och vi vill göra svenska folket varse om detta, säger Per Lorentz, informationschef MTG Sverige, till Nyheter24.

Strategin handlade för tolv år sedan om att mobilisera lyssnare och berätta om att deras favoritradiostation var hotad.

– Vi ville skapa ett politiskt tryck mot kulturministern. Kampanjen fungerade då, men det är svårt att säga hur effekterna blir nu. Alla åtgärder har ett politiskt pris, och när det priset blir för högt avstår man, oavsett om det gäller radiostationer eller fastighetsskatt, säger Borgs.