Landstingspersonal löpte amok på personalfest - tömde lustgastuber

Personal vid landstinget i Jämtland gick bärsärk på personalfest. Tog sig in i ambulanshallen och tömde lustgastuber och saboterade en ambulans.


ÖSTERSUND. En blöt personalfest i landstingspersonalens regi gick över styr. Rejält över styr.

– Det är helt oförsvarbart att göra så här. Det är väldigt dåligt omdöme, säger en mycket upprörd Inga-Lill Persson, verksamhetschef för akutvården på Östersunds sjukhus, till Östersunds-Posten.

För drygt en vecka sedan tog sig ett gäng anställda vid landstinget i Jämtland för att festa järnet. Det blev vilt, minst sagt.

Lite för vilt - med tanke på att personerna var offentliganställda och därmed hade tillgång till festatteraljer bortom gemene mans räckhåll: Ambulanser och lustgastuber till exempel. Oslagbara partyingredienser, förstås. Åtminstone tedde det sig just då som en förträfflig idé att sätta dem i bruk - på fyllan.

Men nu kan den vilda landstingsfesten få rättsligt efterspel för deltagarna.

Från festlokalen tog sig de landstingsanställda in i ambulanshallen vid brandstationen i centrala Östersund.

Väl där äntrade de en reservambulans, som används vid stora utryckningar, och tömde två tuber lustgas. Därmed gjorde de också ambulansen obrukbar.

– En ambulans ska vara städad och allt ska finnas på plats för att man snabbt ska kunna rycka ut. Så var det inte i den här, säger verksamhetschefen Inga-Lill Persson till Östersunds-Posten.

Nu riskerar de anställda att få sparken.

– De disciplinåtgärder som finns är först skriftlig varning och i nästa steg avsked. Oavsett vilket det blir så är det allvarligt, säger landstingets personalchef Björn Ahlnäs till tidningen.

De fem landstingsanställda har i varierande grad erkänt sin delaktighet i det vilda förloppet.

En av de anställda har redan sedan tidigare ertappats med fingrarna i syltburken - efter en liknande incident. Personen i fråga är nu avstängd från sin tjänst.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

2 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.