Torsdag 27 Jan
Stockholm

Var femte julgran stulen

1 av 2
2 av 2

En femtedel av svenskarna ställer julandan på hyllan och snor sin julgran, hävdar en ny undersökning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Julen innebär som bekant inte bara gröt och pepparkakor. Den kan också vara mycket stressande. För vissa kokar det över - de gör allt för att julstämningen inte ska gå förlorad.

Julgransstöld - sista utvägen

Vissa går så långt som att tjuva en julgran. Och det går historier om att vissa bönder duschar sina vackra granar med gödselvatten för att avvärja fräcka julgranskupper.

Enligt en undersökning från SkogsSverige kan så mycket som var femte svensk julgran vara stulen.

Av SkogsSveriges nätenkät framgår att hela 43,7 procent av norrlänningarna längs norra kusten någon gång nallat en gran.

En femtedel har stulit gran

Och när SkogsSverige fick komma in på ett stort företag med 4 000 anställda spridda över landet för att ställa samma fråga uppgav 22 procent att de någon gång stulit en julgran.

När Aftonbladet genomförde en enkät julen 2003 med mer än 56 000 svarande uppgav också drygt 20 procent att de kommit över julgranen olovligen - genom att hugga ner den eller på annat sätt stjäla den.

SkogsSverige drar slutsatsen att var femte gran kan vara stulen.

Många gillar plast

Totalt finns cirka tre miljoner granar i landet. Skulle 600 000 av dem stjälas skulle det innebära att inkomstbortfall på 120 miljoner kronor för landets granförsäljare.

Av undersökningen framgår också att 19 procent av svenskarna håller sig med plastgran och att elva procent köper en kungsgran.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
Man stal julgranar