Måndag 27 Jun
Stockholm

Svenskar hamnar högt i hälsoliga

Svenska män röker mindre än andra européer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De svenska kvinnorna klarar sig sämre än männen i Europas hälsoliga, visar en jämförelse med 24 andra EU-länder i den brittiska medicinska tidskriften Lancet.

Skillnaden mellan svenska kvinnor och män gäller såväl förväntad medellivslängd som hur länge de lever friska, skriver Svenska Dagbladet (SvD).

– På tio år har de svenska männen förbättrat sin medellivslängd med ungefär tre år, något som kan förklaras med allt bättre sjukvård, säger chefen för Statens beredning för medicin och hälsa Måns Rosén till SvD.

–Svenska män klarar sig troligen bättre i hälsoligan tack vare att de röker mycket mindre än andra européer. Svenska kvinnors rökvanor är mer europeiska, säger Rosén.

De 50-åriga svenskorna intar en femte plats med en förväntad livslängd på 84 år. De jämnåriga svenska männen ligger på andraplatsen i den grenen med en genomsnittlig livslängd på 80 år.

När det gäller ett liv i hälsa hamnar de svenska kvinnorna på sjundeplatsen och männen på fjärdeplatsen, båda med cirka 70 år.

Danskarna friska länge

Italienska män och franska kvinnor toppar livslängdsligan med i genomsnitt 80,4 respektive 85,4 år, skriver AFP. Kortaste återstående liv letterna, 79,3 år för kvinnor och 71,3 år för män.

Danska kvinnor och män toppar i hälsogrenen med 74,1 respektive 73,6 år, medan estländarna ligger på 25:e och sista plats med 60,4 respektive 59 år.

Varför danskar lever friska längst är oklart. Å andra sidan ligger de betydligt längre ner när det gäller förväntad livslängd, något som emellanåt förklarats med bland annat deras rökvanor.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.