Sanktioner kan få Dawit Isaak släppt inom ett halvår

 


FN har bestämt sig för att införa sanktioner mot Eritrea. Sanktionerna gör att import och export av vapen till och från landet förbjuds.

Anledningen är att Eritrea anklagas för att bistå militanta grupperingar i Somalia med vapen.

Men sanktionerna kan också vara till nytta för Dawit Isaak, den svenske journalist som suttit fängslad i landet sedan 2001.

Leif Öbrink, ordförande i stödkommittén Free Dawit, är tror på förändring.

– Nu när tillgångarna fryses får regimen problem med pengar, vilket är det enda som gäller för den. Tidigare har de inte behövt ta hänsyn till kritiken om bristen på mänskliga rättigheter i landet, men nu måste de lyssna, säger han till Expressen och konstaterar hoppfullt:

– Jag tror att han kan bli fri inom ett halvår.

/
/
FN
/
Senaste nytt

Vasaloppet 2024: Tv-tider, rekord och resultat

G20-ministrar tror på global mjuklandning

Det har blivit allt troligare att den globala ekonomin är på väg att mjuklanda, enligt ett utkast till ett uttalande från regeringarna i G20-länderna.

Microsofts nya AI-satsning granskas av EU

It-jätten Microsoft satsar 15 miljoner euro i den franska AI-uppstickaren Mistral. Nu meddelar EU-kommissionen att avtalet ska granskas av konkurrensskäl.

Malmbanan mindre skadad än befarat

Skadorna från den nya urspårningen på Malmbanan verkar vara klart mindre än tidigare befarat, meddelar Haverikommissionen. Det finns inget som tyder på att någon manipulerat spåret, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande på Haverikommissionen.

Tidigare bär-vd åtalas för grov människohandel

Företaget Polaricas tidigare vd, Jukka Kristo, åtalas i Finland för 77 fall av grov människohandel. Brottsoffren är thailändska medborgare som kommit till Finland för att plocka bär, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Karlskrona: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Påkörd person på Blasius Königsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.