Dawit Isaak till slutförvaring

Den svenske journalisten har flyttats till det ökända fängelset Eiraeiro.


Den svenske journalisten Dawit Isaak har snart suttit i eritreanska fängelser i åtta år. Så sent som förra veckan hade han kontakt med omvärlden enligt en svensk vän. Men nu kommer uppgifter om att han förflyttats till det ökända fängelset Eiraeiro i Eritrea.

– Han kommer att flyttas till Eiraeiro. Informationen är inte bekräftad, den är muntlig men kommer från en säker källa. Det säger Mehari Abraham, en eritreansk journalist bosatt i Stockholm, till Dagens Nyheter.

Enligt Abraham finns det runt 320 fängelser i landet och föhållandena för fångarna uppges vara katastrofala.

– Eritreas politiska fångar genomgår en successiv nedbrytning och flyttas mellan olika anstalter. Sedan i våras har Dawit Isaak flyttats flera gånger – från ett militärsjukhus, där han vårdades en tid, till fängelset Embatkala, där en psykologisk nedbrytning började med ständiga förödmjukelser, berättar Abraham för tidningen.

I Eiraeiro är fångarna helt isolerade från varandra. Abraham säger att ingen fånge hittills har kommit levande därifrån.

Eritreas president, Isaias Afwerki, sa i en intervju med TV 4 i april att svenskarna inte ska hysa någon förhoppning om ett frigivande.

– Vi kommer inte att ha någon rättegång och vi kommer inte att frige honom. Vi vet hur vi ska handskas med honom och andra som han, sade president Afwerki till tevekanalen.

I helgen hölls en eritreansk festival norr om Stockholm. Bland annat hade en PR-kvinna bjudits in för att tala om "sätt att bekämpa negativa attacker". Hon låter sig inte imponeras av svenska mediers uppmärksamhet av fallet.

– Vad är det med svenska medier?! Lämna oss i fred, vi vill sköta vårt land själva. Varför bryr ni er om Dawit Isaak, en enda liten person?! Kampanjen kommer inte att ge någonting, säger Sophia Tesfamariam till Dagens Nyheter.

De regimvänliga festivalarrangörerna menar att människorättsorganisationer som Amnesty är infiltrerade av CIA och att svenska medier är ute efter att skada landet.

Stockholms stad kommer nu att utreda huruvida de 50 000 kronor, som kulturförvaltningen har bidragit med, kan ha hjälpt till att finansiera diktauren och i så fall bör återkrävas.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

1 timme sedan
Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Polisen i Uddevalla rapporterar om farligt föremål

1 timme sedan
"Vi har fått in ett larm om ett misstänkt farligt föremål i en blomsterlåda.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Luleå rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Storheden, kvinna stoppad efter misstänkt ringa stöld i butik", skriver polisen på sin hemsida.