Ny studie: Byråkratin sväller

Ny rapport från Timbro: Byråkraterna fler än välfärdsarbetarna.


Tankesmedjan Timbro avslöjar i en ny studie att byråkratin sväller i Sverige. Också under en borgerlig regering.

Timbros studie visar att i samtliga Sveriges 21 län har byråkraternas antal vuxit i snabbare takt än välfärdsarbetarnas - det vill säga de som jobbar med välfärdstjänster inom vård, skola och omsorg.

- Det är inte någon uppmuntrande läsning för Sveriges skattebetalare, menar Timbros Thomas Idergard och Johan Kreicbergs på DN Debatt.

Slutsatsen, menar de båda debattörerna, är att det inte finns några garantier för att ökade resurser till kommunerna verkligen leder till förbättrad kvalitet i välfärden.

Bland yrkesgrupper med över 50 000 sysselsatta är administratörer i offentlig förvaltning den utan konkurrens snabbast växande.

Medan yrkesgrupper inom vård, skola och omsorg ökade sysselsättningen med nio procent åren 2001–2007 växte antalet administratörer i kommuner och landsting under samma period med 29 procent, enligt SCB:s data som Timbrodebattörerna Thomas Idergard och Johan Kreicbergs sammanställt.

- Det finns därför inga garantier för att de miljarder som regeringen sköljer över kommuner och landsting verkligen leder till ökad personaltäthet i välfärden, skriver Thomas Idergard och Johan Kreicbergs på DN Debatt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!