Islamisterna höll piraterna borta

Somaliasvensken menar att islamisterna höll landet piratfritt.


Abdirisak Aden, tidigare socialdemokratisk riksdagskandidat, blev för en bredare allmänhet känd som "Somaliasvensken" - Aden blev i anslutning till kriget mot terrorismen terrorstämplad av USA och fick därmed sina tillgångar frysta.

Nu kastar sig Abdirisak Aden ut i hetluften genom att i en debattartikel på Newsmill skriva att piratproblemet var obefintligt under islamisternas hårda styre i Somalia.

Aden menar att somaliska vatten varit ingenmansland och att rederier har dumpat mängder med avfall längs med kustbandet.

– Piraterna - de före detta fiskarna - är otroligt duktiga sjömän som behärskar Indiska oceanen utanför Afrikas östkust bättre än några andra, skriver Aden.

– I stället för att sätta in krigsfartyg och Natosoldater på havet borde världssamfundet sätta in fredsbevarande trupper på land. Detta för att skapa lag och ordning.

Aden talar om att lag och ordning fanns på plats under islamisternas brutala regim. Och talar lyriskt om hur han kunde "röra sig fritt på gatorna" i huvudstaden Mogadishu på den tiden.

Den islamistiska regimen skapade lag och ordning genom stränga sharialagar. Något lokalbefolkningen uppskattade, skriver Abdirisak Aden via Newsmill.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

1 timme sedan
När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.