Måndag 2 Aug
Stockholm

Förhandlingar om Sirius Star

Ägarna till supertankern sitter i förhandlingar med piraterna. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ägarna till den kapade saudiska supertankern Sirius Star sitter i förhandlingar med piraterna, uppger Saudiarabiens utrikesminister.

– Vi vet att tankerns ägare förhandlar i frågan. Vi vill inte förhandla med terrorister och kapare men ägarna till tankern måste fatta beslutet i frågan, säger prins Saud al-Faisal till Reuters.

Somaliska pirater har trots en omfattande internationell närvaro i vattnen utanför det laglösa landet kapat ännu ett fartyg.

Det handlar om ett grekiskt bulkfartyg, rapporterar den regionala sjöfartsorganisationen East African Seafarers Association Programme. Fartyget ska ha kapats på tisdagen i Adenviken.

Det var det tredje fartyget som tagits över av pirater de senaste dagarna.

I går kväll, efter en kort strid, förstörde ett indiskt örlogsfartyg i Adenviken ett skepp som tillhörde pirater, uppger den indiska flottan.

Piraterna flydde i två snabba båtar sedan deras huvudskepp sänkts.

I helgen kapades den saudiska supertankern Sirius Star, det största fartyg som någonsin kapats av pirater. Tillsammans med sin last på två miljoner fat olja uppskattas Sirius Star vara värd nästan två miljarder svenska kronor. Efter kapningen har fartyget seglats till somaliska vatten och ligger nu för ankar utanför landets östkust.

Piraterna har krävt en lösesumma, sade en man som av tv-kanalen al-Jazira på onsdagen presenterades som en av de ansvariga bakom attacken mot Sirius Star.

Förhandlare finns ombord på fartyget och i land. När de väl har kommit överens om lösesumman, kommer den att föras i kontanter till oljetankern, sade mannen, som dock inte angav någon summa.

Tidigt på tisdagen slog piraterna till igen och kapade ett Hongkongregistrerat fartyg lastat med vete till Iran.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela