Piraterna lever laglöst lyxliv

De våldsamma piraterna lever ett liv i lyx på de kapade fartygen kring Somalias kust.


Piraterna härjar fritt kring indiska oceanen. Flera fartyg har kapats och besättningar mördats, bland annat nyligen på ett filippinskt fartyg. Senast kapades det saudiska oljefartyget Sirius Star. Samtidigt lever piraterna som kungar med lyxiga bilar, nybygda villor och exklusiva tjänster.

Vid de laglösa kusterna tjänar piraterna in stora lösensummor de får i samband med kapningarna.

– Oavsett hur pengarna kommer in, legalt eller illegalt, kan jag säga att det har satt fart på vår stad, säger fembarnsmamman Shamso Moalim i staden Haradhere, enligt CNN.

I vissa delar av det fattiga Somalia ses piraterna som ett stöd. De för in pengar och köper varor och tjänster av befolkningen när de kommer till fastlandet för att leva.

– De tar alltid saker utan att betala och vi får skriva upp dem på krita. Men när de får sina lösensummor, får vi ordentligt betalt. Piraterna räknar med oss och vi tjänar på dem, säger butiksägarinnan Sahra Sheik Dahir, enligt CNN.

Kaparna får bland annat tillgång till droger som khat och andra varor. Myndigheterna vet inte exakt hur många somaliska pirater det finns, men det handlar om tusentals och eftersom de skyddas av delar av befolkningen har myndigheterna svårt att ställa dem inför rätta.

Se nyhetsinslag om piraterna:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu börjar världshistoriens största val

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

2 timmar sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).