Piraterna lever laglöst lyxliv

- 19/11/2008, 22:39 -

De våldsamma piraterna lever ett liv i lyx på de kapade fartygen kring Somalias kust.

Piraterna härjar fritt kring indiska oceanen. Flera fartyg har kapats och besättningar mördats, bland annat nyligen på ett filippinskt fartyg. Senast kapades det saudiska oljefartyget Sirius Star. Samtidigt lever piraterna som kungar med lyxiga bilar, nybygda villor och exklusiva tjänster.

Vid de laglösa kusterna tjänar piraterna in stora lösensummor de får i samband med kapningarna.

– Oavsett hur pengarna kommer in, legalt eller illegalt, kan jag säga att det har satt fart på vår stad, säger fembarnsmamman Shamso Moalim i staden Haradhere, enligt CNN.

I vissa delar av det fattiga Somalia ses piraterna som ett stöd. De för in pengar och köper varor och tjänster av befolkningen när de kommer till fastlandet för att leva.

– De tar alltid saker utan att betala och vi får skriva upp dem på krita. Men när de får sina lösensummor, får vi ordentligt betalt. Piraterna räknar med oss och vi tjänar på dem, säger butiksägarinnan Sahra Sheik Dahir, enligt CNN.

Kaparna får bland annat tillgång till droger som khat och andra varor. Myndigheterna vet inte exakt hur många somaliska pirater det finns, men det handlar om tusentals och eftersom de skyddas av delar av befolkningen har myndigheterna svårt att ställa dem inför rätta.

Se nyhetsinslag om piraterna:

Skrivet av: