Torsdag 9 Dec
Stockholm

Piraterna hyllas och fördöms

De somaliska piraterna sätter skräck i delar av världen. Men hyllas som hjältar av andra.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De har beskrivits som "nobla hjältar" av sympatiserande somalier och klassade som kriminella av kritiker. Men vilka är egentligen piraterna som härjar kring Somalias kust?

Många av dem är gamla fiskare som i desperat försök att försvara sina resurser och fiskevatten tagit i med hårdhandskarna för att inte bli bestulna på sitt leverbröd.

Och de har definitivt resurserna för att få sin vilja igenom. Dagens pirater slåss inte på segelskepp på jakt efter skatter och rom utan är mer avancerade än så, med hjälpmedel som raketkastare, GPS-system och satellittelefoner. Sedan den somaliska regeringen bröt samman har kustbevakningen upphört och lett till kaos vid kusten.

– Jag tror att de flesta som hör ordet pirater tänker på Johnny Depp och "Pirates Of The Caribbean". Men de här killarna är fiskare som betalats för att agera som pirater av krigsherrar och beväpnade gäng, säger säkerhetskonsulten Crispian Cuss vid Londonbaserade Olive Group, enligt nyhetsbyrån AP.

Skyddas och hyllas av befolkningen

Just nu hålls den amerikanska kaptenen Richard Phillips gisslan av somaliska pirater. Piraterna, som kräver två miljoner dollar i lösensumma och fri passage till den somaliska kusten, har uppgett att alla försök att frita Phillips kommer att sluta i katastrof.

Man håvar in stora pengar på lösensummor som fås i samband med kapningarna och i vissa delar av Somalia ser man piraterna som ett stort stöd. När de kommer in till fastlandet köper de både varor och tjänster av befolkningen. Dessutom har de hög status och lever ett riktigt lyxliv.

Men det är svårt att sätta dit dem. Piraterna skyddas av delar av befolkningen och myndigheterna har därför problem med att få tag i dem.

– Att vara pirat är ingen skam. Det anses vara ett mycket respektabelt yrke, säger somaliern Haji Muqtar Ahmed.

Se intervju med en somalisk pirat:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela