Sandvik varslar över 1000 i Sverige

- 20/11/2008, 09:32 -

Verkstadskoncernen Sandvik varslar.

Verkstadskoncernen Sandvik varslar över 1 000 anställda i Sverige om uppsägning, enligt ett pressmeddelande. Hårdast drabbas Sandviken, där 900 anställda på Sandvik Materials Technology varslats. Ytterligare 140 får gå i Hallstahammar.

Sandvik flaggade i sin senaste delårsrapport för att utvecklingen försvagats inom ett flertal marknadssegment.

"Försvagningen har accelererat under början av fjärde kvartalet och Sandvik har som en konsekvens av detta beslutat att vidta ett antal åtgärder", skriver bolaget.

Den totala överkapaciteten inom Sandvik Materials Technology beräknas till 1 500 personer, varav alltså drygt 1 000 jobbar i Sverige. Dessutom har 380 personer redan tidigare fått gå inom ramen för de besparingar som aviserades i Sandviks halvårsrapport.

Inom Sandvik Mining and Construction har tidsbegränsade kontrakt med cirka 600 personer runt om i världen avslutats. Dessutom kan 200 personer i Tammerfors komma att permitteras i upp till 90 dagar från den första december. Fabriken i Perth, med cirka 50 anställda, ska stängas.

Sandvik Tooling kommer att banta produktionen under fjärde kvartalet genom att utnyttja avtal för flexibel arbetstid och liknande, både i Sverige och i andra länder. Affärsområdet ska också göra sig av med närmare 300 visstidsanställda.

Sandvikchefen Lars Pettersson beskriver den globala marknadsutvecklingen som mycket svag.

"Försvagningen som beskrevs i samband med rapporten för tredje kvartalet har ytterligare kraftigt förvärrats inom ett flertal segment, främst fordonsindustrin och verkstadsindustrin. Därför bedöms dessa åtgärder vara nödvändiga samtidigt som vi inte kan utesluta behov av ytterligare åtgärder i ett senare skede", säger han i pressmeddelandet.

Skrivet av: