Svenskt rymdavhopp hotar 150 jobb

Sverige lämnar det europeiska programmet för bärraketen Ariane.


Sverige lämnar det europeiska programmet för bärraketen Ariane. Därmed hotas de 150 jobben på Volvo Aeros rymddivision i Trollhättan.

På tisdagen ska Volvo Aeros vd Staffan Zackrisson träffa statssekreterare Jöran Hägglund på näringsdepartementet för att diskutera läget.

Träffen följer på förra veckans ministermöte i Haag dit det europeiska rymdorganet ESA hade samlat de 18 medlemsländerna för att enas om framtida satsningar för den europeiska rymdverksamheten.

Sådana möten sker vart tredje år. Sverige skickade dock inte näringsminister Maud Olofsson utan departementsrådet Anki Bystedt, som fick meddela att Sverige drar sig ur Ariane-programmet. Orsaken är svensk kritik dels mot projektets kostnadsutveckling, dels mot bristande insyn.

Gör munstycken

Volvo Aero har varit med om Ariane sedan slutet på 70-talet. Företaget tillverkar munstycken och turbiner. Rymddivisionen har cirka 150 anställda.

Det är myndigheten Rymdstyrelsen som hanterar den svenska rymdbudgeten. Tills nu har årligen runt 100 miljoner Arianemärkta kronor slussats in i det europeiska rymdsamarbetet med beställningar hos Volvo Aero från ESA som följd.

Nu ska den svenska rymdsatsningen fokusera på program för jordobservation och telekommunikationer. Enligt pressekreterare Frank Nilsson på näringsdepartementet har flera andra ESA-länder också valt att hoppa av från Ariane-projektet.

Ingen återvändo

Fredrik Fryklund, informationschef på Volvo Aero, kallar det ett rent politiskt beslut att riskera 150 arbetstillfällen, i en region redan svårt plågad av lågkonjunktur. Han hoppas att onsdagens träff ska leda att näringsdepartementet inser vad som står på spel.

– Det finns ingen återvändo om Sverige nu hoppar av. Då är vi ute ur projektet för gott, säger Fredrik Fryklund.

TT: När är de 150 jobben i fara?

– Får vi ingen ny beställning kommer de att försvinna redan under 2009. Det finns pengar för ett antal månader framåt, men om inget händer måste vi avveckla hela rymdverksamheten nästa år, svarar han.

TT kunde på måndagskvällen inte nå Maud Olofsson eller Jöran Hägglund för kommentarer.

TT / Peder Broberg

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!