Måndag 2 Aug
Stockholm

Brister i utredningar kring våld

Barn får inte den ersättning de har rätt till.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Var tionde barn ska ha upplevt våld i hemmet någon gång, uppger Barnombudsmannen. För två år sedan beslutades att barn som bevittnat våld i hemmet ska kunna få ersättning av staten. Men hittills har bara 200 beviljats ersättning.

– Siffrorna är förvånansvärt låga, säger Gudrun Nordborg, jurist och informationschef på Brottsmyndigheten till Ekot.

Trots att barnen själva inte blivit utsatta för våld kan de alltså få brottskadeersättning från staten. Under de två år möjligheten har funnits har nära 500 ansökningar gjorts. Av dem har runt 430 avgjorts och cirka hälften av barnen har beviljats ersättning. Juristen Gudrun Nordborg har en förklaring till varför inte fler barn får ersättning.

–Dels är det brister i utredningar, där vi tycker att det verkar finnas starka önskningar, men där det inte är väldokumenterat från rättsväsendet, säger Gudrun Nordborg till Ekot.

–Man har inte frågat mer om var barnet fanns när våldet utövades. Man verkar vara väldigt rädd för att fråga barn, säger Gudrun Nordborg till Ekot .

Vanligtvis får barnen ungefär 5 000 kronor i ersättning. Men beloppet kan uppnå 20 000 kronor i fall där grovt våld förekommit.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela