Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nässjö knarktestar elever - trots att Skolinspektionen säger stopp

Elever på Brinellgymnasiet i Nässjö ska drogtestas. Trots att Skoinspektionen säger nej.
1 av 2

Elever på Brinellgymnasiet i Nässjö ska drogtestas. Trots att Skoinspektionen säger nej.

Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

2 av 2

Brinellgymnasiet

Nyheter | 26/01/2010 08:42

Nässjö tar strid mot den statliga myndighet som utövar tillsyn över skolan. Och drogtestar sina elever.

NÄSSJÖ. Kommunen vägrar finna sig i Skolinspektionens beslut som säger att det är integritetskränkande att tvinga eleverna till narkotikatester. Nu ska eleverna på Brinellgymnasiet testas för spår av knark - oavsett vad myndigheten säger.

– Vi tänker börja den här veckan med årskurs 1. Vi har lite över 400 elever här och i årskurs 1 har vi fått in lite mindre än hälften av papprena. Av dem är det en övervägande del som vill vara med, säger gymnasiechefen Jan Andersson till Sveriges Radio Jönköping.

Skolinspektionen är mycket kritisk mot de här drogtesterna och dess generaldirektör Ann-Marie Begler häpnar över att kommunen inte lyssnar på den myndighet som har ansvar för frågan.

– Jag är väldigt förvånad över att kommunen inte accepterar de beslut som vi tar. Vi är utsedda av regeringen att tolka och omsätta den lagstiftningen som som finns till praktisk verksamhet. Det har vi gjort och kommunen accepterar tydligen inte det. Det tycker jag är uppseendeväckande, säger Ann-Marie Begler till SR.