Gräns för fingeravtryck vid 14 år

Datainspektionen vill inte att unga barns fingeravtryck ska lagras i pass.


Justitiedepartementet vill lagra fingeravtryck i en datakrets i passet från sex års ålder. Något som datainspektionen inte tycker är lämpligt. De anser nämligen att det är alltför oklart om fingeravtrycken hos yngre barn är tillförlitliga.

”Inspektionen delar europeiska datatillsynsmannens bedömning att åldersgränsen bör ligga vid 14 år eller möjligen strax under", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Göran Gränslund, generaldirektör på datainspektionen, menar att man måste vara försiktig då införandet av fingeravtryck i passen medför betydande risker. Detta då passen till största del kommer att användas utanför Sveriges gränser.

Det blir därför svårt och nästan omöjligt att garantera att biometriska uppgifter inte missbrukas vid passkontroller och utomlands, hävdar Gräslund, enligt GT.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Kina: Orealistiskt sluta med fossila bränslen

Grodor kämpar för överlevnad: "Klimatfångar"

De slåss för sin framtid mot fiender som sjukdomar och förstörda livsmiljöer. Men nu har ett annat problem seglat upp som ett av de största framväxande globala hoten mot grodor, salamandrar och maskgroddjur, enligt en studie.

Lite uppåt på Asienbörserna

1 timme sedan
Det var lite uppåt på ledande Asienbörser på torsdagen efter några timmars inledande handel.

Kraftig brand i flerbostadshus i Ringarum

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerbostadshus med omkring nio lägenheter i Ringarum i Valdemarsviks kommun under natten till torsdagen.

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

2 timmar sedan
När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

2 timmar sedan
Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.