- Foto: Maja Suslin/Scanpix

Reinfeldt erkänner - hade fel om jobben

Publicerades: 1 Feb 2010, 18:54, Uppdaterades: 24 Jul 2017, 14:00

Presenterade felaktiga siffror i partiledardebatten.


Fredrik Reinfeldt sa flera gånger under söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda att sysselsättningen ökat med 100 000 personer sedan september 2006 när alliansregeringen tillträdde.

Men siffrorna är felaktiga. Enligt Ekot handlar det i stället om en ökning med 12 000 personer, inte 100 000.

Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros är mycket kritisk.

– Jag tror att han avsiktligt vilseleder. Han har väl ambitiösa medarbetare som levererar underlag till honom så att om han själv är medveten om vilseledningen det vill jag låta vara osagt. Men det är avsiktligt, och det är ett sätt att bedriva valrörelse som är oacceptabelt, säger Östros till Sveriges Radios Ekot.

Och i en intervju med TT medger Reinfeldt att det blivit fel men hävdar att det handlar om ett misstag.

För Ekot förklarar finansminister Anders Borg snedtrampet:

– Den olyckliga jämförelsen är ju att det statistiska meddelandet från 2009, jämfördes med det statistiska meddelandet från 2006 utan att man korrigerade för att SCB däremellan ändrat åldersindelning. Det var naturligtvis olyckligt. Det korrekta är ju att sysselsättningen 2009 ligger på ungefär samma nivå som 2006 trots att vi haft den allvarliga finanskrisen, säger Anders Borg.

Räkna med att valrörelsens alla snabbt utslängda siffror kommer att granskas av motståndarna en extra gång efter detta statistiskfel.

/
/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Nytt covidvaccin testas – ska klara mutationer

Sverige inte redo för framtida solcellsavfall

1 timme sedan
Mängden gamla solcellspaneler och vindturbinblad väntas mångdubblas i takt med att solenergi- och vindkraftanläggningar växer. Men Sverige är inte redo att hantera den förväntade mängden av uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad i framtiden, slår Riksrevisionen fast i ny rapport.

Nytt åtal mot Donald Trump

1 timme sedan
USA:s expresident Donald Trump säger att han åtalas i samband med en federal utredning om hur han hanterat hemligstämplade dokument efter sin tid i Vita huset. Justitiedepartementet har inte bekräftat åtalet.

Spökgarn ska städas bort från svenska vatten

2 timmar sedan
På tio platser kring Sveriges kuster ska städinsatser genomföras för att samla in de fiskeredskap som förlorats i sjöar och hav, uppger Havs- och vattenmyndigheten (Hav) i ett pressmeddelande.

Frankrike i chock efter knivdådet

igår 23:24
Läget är fortsatt kritiskt för de fyra barn som attackerades av en man i Annecy. Gärningsmannen har uppehållstillstånd i Sverige, men hade enligt den franske inrikesministern nekats asyl i Frankrike.

Expert om migrationspakten: En urvattnad framgång

igår 22:54
EU:s medlemsländer har slutligen enats om en framtida asyl- och migrationspolitik. Det har varit oenighet sedan flyktingkrisen 2015. Det är en stor förhandlingsframgång i dag, säger Bernd Parusel, expert på EU:s migrationspolitik.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.