- Foto: Maja Suslin/Scanpix

Reinfeldt erkänner - hade fel om jobben

Presenterade felaktiga siffror i partiledardebatten.


Fredrik Reinfeldt sa flera gånger under söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda att sysselsättningen ökat med 100 000 personer sedan september 2006 när alliansregeringen tillträdde.

Men siffrorna är felaktiga. Enligt Ekot handlar det i stället om en ökning med 12 000 personer, inte 100 000.

Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros är mycket kritisk.

– Jag tror att han avsiktligt vilseleder. Han har väl ambitiösa medarbetare som levererar underlag till honom så att om han själv är medveten om vilseledningen det vill jag låta vara osagt. Men det är avsiktligt, och det är ett sätt att bedriva valrörelse som är oacceptabelt, säger Östros till Sveriges Radios Ekot.

Och i en intervju med TT medger Reinfeldt att det blivit fel men hävdar att det handlar om ett misstag.

För Ekot förklarar finansminister Anders Borg snedtrampet:

– Den olyckliga jämförelsen är ju att det statistiska meddelandet från 2009, jämfördes med det statistiska meddelandet från 2006 utan att man korrigerade för att SCB däremellan ändrat åldersindelning. Det var naturligtvis olyckligt. Det korrekta är ju att sysselsättningen 2009 ligger på ungefär samma nivå som 2006 trots att vi haft den allvarliga finanskrisen, säger Anders Borg.

Räkna med att valrörelsens alla snabbt utslängda siffror kommer att granskas av motståndarna en extra gång efter detta statistiskfel.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!