Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Facebook splittrar arbetsgivarna

- 12/02/2010, 09:42 -

Facebook på jobbet? Frågan splittrar det svenska näringslivet.

INTERNET. Kan Facebook vara ett effektivt redskap på jobbet? Eller är det bara en tidstjuv?

Meningarna går isär vad beträffar användandet av sociala medier på jobbet. Hälften av de stora företagen svarar, i en rundringning som Svenska Dagbladet gjort, att de inte infört några spärrar som blockerar Facebook.

- Ericsson som företag finns på till exempel Facebook och Youtube, och vi har ingen begränsande policy kring Facebook. Så länge de anställda sköter sina jobb finns inga synpunkter, och vi har inte sett att sociala medier utgör ett problem där, säger till exempel Tobias Gyhlénius, pressansvarig på Ericsson till SvD.

Inte heller på Vattenfall tycker man att de sociala medierna är ett problem.

- Vi har en tillåtande attityd. Många jobbar väldigt flexibelt, och sköter kanske arbetsuppgifter hemma på kvällarna. Då finns det inga problem med att uträtta något privat ärende på jobbet, säger Anna Lejestrand, pressekreterare på Vattenfall, till SvD.

Volvo har inte heller spärrat Facebook. Däremot får en Volvoanställd som surfar in på Facebook ett meddelande om att det inte är tillåtet att surfa privat på jobbet.

Ikea blockerar Facebook med en brandvägg, men av säkerhetsskäl - inte för att hindra arbetstagarna från att slösa bort tid.

Electrolux, Hennes & Mauritz och MTG spärrar användare som inte använder Facebook i tjänsten från den sociala nätverkssajten.

- Vi spärrade Facebook för två år sedan för alla medarbetare som inte använder Facebook i tjänsten. Då gjordes en bedömning att det fanns ett antal medarbetare som gjorde saker på Facebook som inte var relaterat till jobbet, säger Bert Willborg, informationschef på MTG, till SvD.

Bert Willborg har visserligen ett eget konto på Facebook. Men i jobbet ser han inget behov av att använda det.

- Det räcker för mig att logga in på morgonen och på kvällen, säger Bert Willborg till SvD.