Malmös gängkrig krävde den unge M-ledarens liv i somras. Bilden har inget samband med händelsen.
Malmös gängkrig krävde den unge M-ledarens liv i somras. Bilden har inget samband med händelsen. - Foto: JENS DRESLING/AP/Scanpix

Åklagaren kräver livstid för gängmord

Mordet på M-falangens ene ledare i Malmö kan ge 23-årig gärningsman lagens strängaste straff.


MALMÖ. Det är den 15 augusti 2009. Mirtez M, en av bröderna som leder M-falangen - den ena av de falanger som krigar om makten i Malmös undre värld, skjuts ihjäl på öppen gata.

Gärningsmannen, en 23-åring vars bror är medlem i Brödraskapet. Ett kriminellt nätverk som enligt polisen har starka kopplingar till brödernas svurna fiender: K-falangen. Brodern sitter för närvarande i fängelse för sprängattentatet mot åklagaren Barbro Jönsson.

Hävdar psykstörning

23-åringen greps i september i fjol i Kalmar. Och har - ställd mot tung bevisning - erkänt den maffialiknande avrättningen på Söderkulla i Malmö i somras. Men hans försvarare hävdar psykisk störning.

Åklagaren däremot har yrkat på lagens strängaste straff - livstid.

– Jag tycker det är en så synnerligt allvarlig händelse. Det finns en ventil för de mest allvarligaste hänsynslösa gärningarna och det tycker jag att rätten måste fundera på, säger åklagare Ola Sjöstrand enligt Sydsvenskan.

Anhöriga buade

"Ventilen" är ett undantag från regeln som fastställdes av högsta domstolen 1997 - att normalstraffet för mord är tio år i fängelse. Livstid är reserverat för de allra grövsta morden - och de mest kallhamrade mördare.

23-åringens försvarare Sven-Erik Forsell gör vad han kan.

– Det kan finnas tvingande röster som kan leda till att man gör sig skyldig till en mycket allvarlig händelse, sa Forsell under rättegången.

Advokaten möttes av ljudliga protester från offrets anhöriga i rättssalen. Men 23-åringen ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Den tar minst fyra veckor. Därefter faller domen.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sedlar och vapen runt död man – Israel anklagas

Folklistan kuppar in sig i kommun

Jan Emanuels och Sara Skyttedals nya parti Folklistan tar sig in i kommunfullmäktige i Åtvidaberg, rapporterar Corren.

Tågbolag pausar all trafik i Sverige

Flixtrain pausar all tågtrafik i Sverige. Anledningen är ökad efterfrågan i Tyskland, uppger bolaget på sin sajt.

För första gången på flera år: Svenska onlineköp ökar

Det har varit en tuff period för svenska konsumenter. Men nu ökar köpviljan för första gången sedan 2021. I alla fall på nätet, där branschorganisationen Svensk Handel visar på stigande försäljningssiffror online.

Sverige skickar styrka till Röda havet

Försvarsmakten kommer att skicka en styrka på upp till 25 personer till Röda havet, efter ett regeringsbeslut i dag, uppger Aftonbladet.

Polisen rapporterar om misshandel, Malmö

"Man gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.