Sexualbrottslingar får stöd av RFSU

Nu planeras en stödlinje för sexualbrottslingar.


Nu planeras en nationell stödlinje för sexualbrottslingar. Tanken är att hjälplinjen ska finnas till hands i förebyggande syfte - att man ska ha möjlighet att ringa dit redan innan man begår ett sexualbrott.

– Det finns sådana telefonlinjer i andra länder och då visar det sig helt enkelt att personer som ännu ej är kända för polisen, många gånger personer som ännu ej har begått ett brott, självmant ringer och säger att jag är rädd själv att jag ska begå den här handlingen mot ett barn eller en kvinna och jag vet att det är fel och jag behöver prata med någon som kan stöjda mig i att inte begå den här handlingen, säger Åsa Regnér, generalsekreterare på RFSU till Sveriges Radio.

I länder som Storbrittanien och Tyskland finns redan stödlinjer som riktar sig mot barnförbrytare. Den brittiska varianten har tagit emot över 12 000 samtal sedan starten för sex år sedan. Övergrepp mot barn sällan är impulsstyrt utan ofta välplanerat vilket gör att förbrytaren har chansen och tiden att ta kontakt med stödlinjen anonymt och på så sätt kanske kunna förhindra att brottet begås.

Det är RFSU, Centrum för Våldsprevention på Karolinska Institutet och Sexualmedicinska centret på Karolinska Universitetssjukhuset som står bakom kraven på att en hjälplinje för sexualbrottslingar ska finnas.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!