S vill att företag betalar bums

Socialdemokraterna: Stora företag och staten försätter småföretag i konkurs.


SVERIGE. När staten och de större företagen drar ut på att betala sina fakturor kan det i värsta fall leda till att mindre företag går i konkurs. Därför vill nu socialdemokraterna att betalningstiderna ska kortas ner till 10 istället för 30 dagar.

Det är Tomas Eneroth, näringspolitisk talesman, som anser att både staten och företagen i nuläget använder småföretagen som bank.

– Man gör det genom att förlänga betalningstiderna. Man betalar inte efter 30 dagar, utan efter 45 eller 80 eller 90 dagar. Vi vill reglera betalningstiderna, säger Tomas Eneroth till Ekot.

Förslaget är tänkt att gälla nu under ansträngda tider. I första hand vill socialdemokraterna se en självsanering bland företagen. Fungerar inte det, bör lagen ändras så att Marknadsdomstolen kan gripa in.

– Jag tror att det låter bättre än vad det är. I praktiken skulle det inte få den effekten att de privata aktörerna, som idag har det svårt, skulle följa efter, säger Jöran Hägglund (c) statssekreterare på Näringslivsdepartementet.

Hägglund tycker att det är viktigare att få ordning på den finansiella sektorn, så att företagen kan "upprätthålla betalningsvilja mot varandra", enligt Ekot.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!