Stockholm

Sahlin vill förstatliga Volvo

Om General Motors går omkull vill socialdemokraterna se statligt agerande.


Läs mer

Socialdemokraterna vill att Volvo förstatligas. Finanskrisen spår har satt biljätten under press och många politiker är rädda för att bolaget försvinner om General Motors går i konkurs. Mona Sahlin menar att staten måste överväga att gå in i Volvo om dess ägare inte håller ut.

– Tror vi då att Saab och Volvo är så pass moderna, och kan överleva, och tillverka bra, miljömässigt schyssta bilar, då handlar det om att se om staten bör vara med och gå in som ägare tillfälligt, i väntan på att den här krisen vänder. Till och med det tycker jag att politiken måste våga fråga sig, säger Mona Sahlin i Ekots lördagsintervju.

På frågan om vilken nytta det skulle göra om staten gick in svarar Sahlin:

– Framför allt tror jag att det ska handla om en tillfällig lösning i så fall, just för att det inte ska vara den här djupa krisen som slår ut Volvo och Saab. Ska de utgå ur marknaden, ska det vara för att deras produkter är dåliga, eller inte efterfrågade, och då kan det ändå vara ett läge där staten, i väntan på att marknaden stabiliserar sig, ser till att det finns en framtid kvar för svensk bilindustri.

Det avgående kommunalrådet i Göteborg Göran Johansson (s) och rektorn för Handelshögsklan i Göteborg tillhör dem som den senaste tiden har lanserat tanken att staten bör köpa Volvo.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.