Städbolag slopar handlingsplaner

DO har utrett bristen på handlingsplaner mot etniska trakasserier.


Förra hösten avslöjade Sveriges Radio att flera städbolag runt om i landet gick med på kunders krav om att inte skicka ut en städare med invandrarbakgrund. Men det visar sig att flera städbolag har brister även i sitt förebyggande arbete mot etnisk diskriminering. Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, har gjort en utredning.

–Man hade inte så mycket åtgärder när det gällde, till exempel, att ha koll på om arbetsplatsen lämpade sig för alla. Sedan var det inget av bolagen som hade en handlingsplan för att förebygga trakasserier, säger Ann-Christin Hartman utredare hos DO till Ekot.

Det visade sig att inget av Sveriges sex största städbolag hade någon handlingsplan för hur de ska hantera etniska trakasserier. DO menar att detta kan leda till att anställda med invandrarbakgrund inte anmäler trakasserier.

Ett av Sveriges största städbolag, ISS har sagt att de tar till sig av DOs kritik och kommer att agera, rapporterar Ekot.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Sundsvall: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Birsta, polisen larmas till en butik", skriver polisen på sin hemsida.