En städerska i riksdagen. Där striden just nu står om städning i hemmen.
En städerska i riksdagen. Där striden just nu står om städning i hemmen. - Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Svenskarna vill behålla rut-avdraget

De rödgröna kom precis överens om att avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster. Det kan kosta dem både jobb och röster - två av tre svenskar vill nämligen behålla avdraget, enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv.


De tre oppositionspartierna, socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet gick till slut på vänsterledaren Lars Ohlys linje: Det så kallade pigavdraget - eller rut-avdraget som det också kallas - ska avskaffas.

Trots att framför allt miljöpartiet, men också vissa socialdemokrater, som partiledaren, Mona Sahlin, tidigare varit anhängare av Rutavdraget. 

Fyra av tio s-väljare positiva

Eftergiften till vänsterpartiet kan nu komma att kosta den rödgröna alliansen röster i höstens val. Enligt en färsk undersökning från Svenskt Näringsliv vill nämligen en majoritet av svenskarna ha kvar rut-avdraget - två av tre ställer sig positiva, skriver Dagens Nyheter.

Också många s-väljare är för skattereduktionen – fyra av tio tycker att den är viktig.

De rika som utnyttjar

Mona Sahlin menar att det handlar om att göra prioriteringar.

- Det handlar om 1,3 miljarder kronor som alla är med att betala och det är några få, framförallt de rika som utnyttjar det. Det är gruppen som i dag har fått tusentals kronor i månaden i skattesänkning samtidigt som 25 000 människor som har blivit uppsagda ifrån barnomsorg, inom skolan och äldreomsorgen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) däremot menar att det handlar om att prioritera jobben.

5 600 jobb försvinner

- Det sänker trösklar för grupper som har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden. Det leder till att nysvenskar, kvinnor och yngre personer som kommer från arbetslöshet kan få jobb, det gör svarta tjänster vita och det är väldigt ofta det som är utmaningen för oss, sade han i Aktuellt.

Enligt branschorganisationen Almega sysselsätts 11 000 personer inom hushållsnära tjänster.

Av dessa jobbtillfällen skulle 5 600 försvinna om avdraget slopades, menar arbetsgivarorganisationen.

Mona Sahlin bestrider beräkningarna och hävdar att det snarare rör sig om 3 000 - 5 000 jobb.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.

200 miljoner till idrott för unga

1 timme sedan
Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.