En städerska i riksdagen. Där striden just nu står om städning i hemmen.
En städerska i riksdagen. Där striden just nu står om städning i hemmen. - Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Svenskarna vill behålla rut-avdraget

De rödgröna kom precis överens om att avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster. Det kan kosta dem både jobb och röster - två av tre svenskar vill nämligen behålla avdraget, enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv.


De tre oppositionspartierna, socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet gick till slut på vänsterledaren Lars Ohlys linje: Det så kallade pigavdraget - eller rut-avdraget som det också kallas - ska avskaffas.

Trots att framför allt miljöpartiet, men också vissa socialdemokrater, som partiledaren, Mona Sahlin, tidigare varit anhängare av Rutavdraget. 

Fyra av tio s-väljare positiva

Eftergiften till vänsterpartiet kan nu komma att kosta den rödgröna alliansen röster i höstens val. Enligt en färsk undersökning från Svenskt Näringsliv vill nämligen en majoritet av svenskarna ha kvar rut-avdraget - två av tre ställer sig positiva, skriver Dagens Nyheter.

Också många s-väljare är för skattereduktionen – fyra av tio tycker att den är viktig.

De rika som utnyttjar

Mona Sahlin menar att det handlar om att göra prioriteringar.

- Det handlar om 1,3 miljarder kronor som alla är med att betala och det är några få, framförallt de rika som utnyttjar det. Det är gruppen som i dag har fått tusentals kronor i månaden i skattesänkning samtidigt som 25 000 människor som har blivit uppsagda ifrån barnomsorg, inom skolan och äldreomsorgen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) däremot menar att det handlar om att prioritera jobben.

5 600 jobb försvinner

- Det sänker trösklar för grupper som har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden. Det leder till att nysvenskar, kvinnor och yngre personer som kommer från arbetslöshet kan få jobb, det gör svarta tjänster vita och det är väldigt ofta det som är utmaningen för oss, sade han i Aktuellt.

Enligt branschorganisationen Almega sysselsätts 11 000 personer inom hushållsnära tjänster.

Av dessa jobbtillfällen skulle 5 600 försvinna om avdraget slopades, menar arbetsgivarorganisationen.

Mona Sahlin bestrider beräkningarna och hävdar att det snarare rör sig om 3 000 - 5 000 jobb.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Frankrike: Ryssland eldade på väggluspanik

Sveriges ambassadör till Navalnyjs begravning

Sveriges ambassadör i Moskva, Karin Olofsdotter, planerar att närvara i kyrkan vid dagens begravning av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. Det uppger utrikesdepartementet för TT.

Svenskarna som har chans på toppjobbet i Bryssel

Stefan Löfven eller Magdalena Andersson som rådsordförande i EU? Det är inte omöjligt när EU:s socialdemokrater grubblar över vem som ska få "deras" toppjobb i Bryssel.

Nya EU-miljoner till FN:s Palestinastöd

EU-kommissionen öppnar för mer än en halv miljard kronor i stöd till FN:s Palestinaorgan UNRWA. Pengarna ska skickas redan nästa vecka.

Musk stämmer Open AI – för mycket vinstfokus

Elon Musk stämmer Open AI och dess vd Sam Altman. Open AI – en pionjär inom artificiell intelligens – har agerat i strid med sina stadgar genom att fokusera för mycket på att göra vinster, enligt världens rikaste man.

Polisen rapporterar om stöld / inbrott, Lidingö

1 timme sedan
"Polisen har gripit en inbrottstjuv på bar gärning vid en villa på Brevik.", skriver polisen på sin hemsida.