Därmed trotsar han moderata justitieministen Beatrice Ask och sätter alliansregeringens sammanhållning på prov.
Därmed trotsar han moderata justitieministen Beatrice Ask och sätter alliansregeringens sammanhållning på prov. - Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Centern trotsar Ask om datalagring

Strid om datalagringsdirektivet också inom alliansregeringen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Efter att nu senast den tyska författningsdomstolen ratat EU:s datalagringsdirektiv som författningsvidrigt - i den form det infördes i Tyskland - har också en inrikespolitisk strid i Sverige blossat upp.

Att de rödgröna är oeniga stod klart sedan först vänsterpartiet och sedan miljöpartiet sa nej till direktivet.

Nu kräver också centerpartiet att regeringen driver frågan att förhandla om direktivet i ministerrådet och i kontakter med EU-kommissionen, skriver Svenska Dagbladet.

– Nu finns det ju definitivt en möjlighet till att omförhandla direktivet. En rimlig kompromiss hade varit att direktivet blir frivilligt, eftersom det finns länder som vill ha det. Då kan vi som inte vill ha det avstå, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Linander till SvD.

Konflikt inom alliansen

Också Sveriges EU-kommissionär, folkpartisten och tidigare EU-ministern Cecilia Malmström, har efter den tyska författningsdomstolens dom sagt sig vara beredd att titta på direktivet på nytt.

Men för regeringens del betyder det inbördes konflikt. Moderaterna och justitieminister Beatrice Ask vill nämligen införa direktivet så fort som möjligt. Detta sedan Sverige fått smäll i EG-domstolen för att man inte infört det än.

– Är vi med i EU måste vi göra även det som vi inte tycker är bra, men som situationen nu ser ut tycker jag att man kan vänta tills det blir fråga om böter eller vite, säger centerpartiets Johan Linander till SvD.

/
/
/
/
/
/