Torsdag 27 Jan
Stockholm

Parlamentet rasar mot EU-kommissionen

Också Carl Schlyter (mp) är mycket kritisk.
Också Carl Schlyter (mp) är mycket kritisk. Foto: Adam Ihse/Scanpix

Actadebatten i Europaparlamentet ovanligt hård. Vänsterpartisten Eva-Britt Svensson kräver nu att förhandlingarna avbryts.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STRASBOURG. Tisdagskvällens Actadebatt i Europaparlamentet var frän från första minut.

Parlamentet hade tidigare på dagen kommit överens om att kräva öppna förhandlingar och insyn i Actaförhandlingarna som syftar till ett avtal mellan EU, USA och Japan om bland annat varumärkesskydd på nätet och spridning av upphovsrättsskyddat material.

– Det är en fullkomligt absurd situation där vi bakom stängda dörrar måste fråga kommissionen om innehållet i det avtal vi ska fatta beslut om, sade den svenska miljöpartisten Carl Schlyter som inledningstalare.

Och samtliga partigrupper tog vid med kritik mot hemlighetsmakeriet. Och att man försökt hålla Europaparlamentet utanför den politiska processen.

Hårdast var vänsterpartiets Eva-Britt Svensson, som krävde att förhandlingarna kring Acta helt avbryts.

– Herr kommissionär, jag är både förvånad och djupt upprörd när kommissonen försvarar att man kan hemlighålla vissa delar när det handlar om lagstiftning. Man kan aldrig försvara att man undanhåller medborgarna information, sa Svensson och fortsatte:

– Jag kräver att man omedelbart avbryter förhandlingarna. Jag vill ha alla papper på bordet. Det här rör de mest grundläggande principerna i en demokrati.

Handelskommissionär Karel de Gucht försökte försvara sekretessen genom att skylla på sina motparter i förhandlingarna.

– Vi vill ha större öppenhet, men det finns parter som motsätter sig det. Min trovärdighet som förhandlare står på spel, sa de Gucht.

Kommentera
Kopiera länk
Dela