Stockholm

Såriga valpar inlåsta på toa - utan mat och vatten

1 av 2
. Foto: Polisen
2 av 2
. Foto: Polisen

Djurskyddsinspektören: "Tillhör kategorin de värsta fallen jag har träffat på."


Läs mer

BJUV. Ett tips förde djurskyddsinspektörerna på spåret. 17 vanvårdade hundar har nu omhändertagits i ett av de värsta fallen av vanvård de varit med om.

Den lokala djurskyddsinspektionen har haft ögonen på ägaren i flera år, skriver Helsingborgs Dagblad. Men det förberedde dem ändå inte riktigt på den syn de drabbades av vid ett ingripande för att rädda de plågade hundarna.

Linnea Stålhandske, på länsstyrelsens djurskydds- och veterinärenhet, var den som fattade beslutet om att de 17 hundarna skulle omhändertas med omedelbar verkan.

— Det vi såg när vi kom in i huset tillhör kategorin de värsta fallen jag har träffat på, säger hon till HD.

Inspektionen föranleddes av ett tips från en privatperson.

— Hundägaren är känd sedan tidigare. I januari förra året tog länsstyrelsen över tillsynen från kommunen och vi har följt upp anmärkningar som redan fanns, säger Linnea Stålhandske till HD.

Begärde polisassistans

Linne Stålhandske tog det säkra före det osäkra, begärde polishandräckning och åkte till hundägarens bostad.

— När vi kom dit var det ingen hemma. Allvaret i anmälan i kombination med historiken kring kvinnans hundhållning gjorde att jag bedömde att jag inte kunde vänta, säger hon till tidningen.

När polisen bröt sig in och djurskyddsinspektörerna kunde ta sig en närmare titt möttes de av en vidrig åsyn. Flera hundar var inlåsta på en toalett omgärdad av rost och skit.

— De var magra och hade varken tillgång till vatten eller mat, flera hade blödande sår, infektion och feber och golvet var fullt av avföring. I en hall fanns nio vuxna hundar. Situationen var ungefär densamma, men de var i bättre skick rent fysiskt, säger hon.

Och under en trappa i huset hittade man ytterligare en hund - inlåst på ett utrymme inte större än en kvadratmeter.

— Samtliga hundar omhändertogs omedelbart, valparna kördes omgående till veterinär, säger Linnea Stålhandske till Helsingborgs Dagblad.

Djurskyddsinspektörerna ska nu upprätta en åtalsanmälan om djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

— Det är inte jag som fattar beslut om vad som ska hända med hundarna och ägaren ska få chans att komma in med ett yttrande. Men det skulle förvåna mig oerhört mycket om ägaren får tillbaka hundarna, säger Linnea Stålhandske till HD.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.