Bombterrorn fortsätter i Malmö

Flera bombattentat har skett under senaste tiden i Malmö. Nedan en sammanställning av tidigare artiklar från Nyheter24.


måndag den 15:e september, 03:20:

Bombattentat vid videobutik i Lindängens centrum i Malmö. Polisen tror att målet för bomben var videobutiken. Men inga hot har tidigare riktats mot butiken eller dess ägare.

Fönsterrutor till flera butiker krossades och flera boende i området väcktes. Inga misstänkta förövare fanns vid lunchtid på måndagen.

Polisen ser dock inget samband med tidigare bombdåd i Malmö. Videobutikens ägare tror inte heller att bomben är riktad mot honom utan att det snarare handlar om ungdomars vandalisering.

söndag den 7:e september:

Kraftig explosion i centrala Landskrona sent på lördagskvällen. Polisen kopplar samman explosionen med en tidigare skottlossning mellan gäng i staden.

Skottlossningen ingick i något slags fejd, säger inre befälet hos polisen i Helsingborg Minna Friberg.

Polisen tror att explosionen är en följd av senaste tidens våldsamheter i staden. Vid skottlossningen i fredags skadades en 19-åring svårt.

– Han träffades av flera skott på olika delar av kroppen, sade Skånepolisens informatör Charley Nilsson till TT.

Polisens bombgrupp undersökte explosionsplatsen natten till söndagen och är mycket förtegen om händelserna.

onsdag den 3:e september:

En plastback som misstänktes innehålla en sprängladdning hittades på motorhuven i en bil i ett bostadsområde i Malmö. Polisen spärrade området ett par timmar på förmiddagen och backen omhändertogs av polisens tekniker för undersökning. Bostadshuset evakuerades inte, men boende uppmanades att hålla sig inomhus. Enligt polisen finns ingen känd koppling mellan adressen och tidigare sprängdåd i Malmö.

fredag den 29:e augusti:

Ett tiotal skott avlossades i Malmö. Man tror att det rör sig om två rivaliserande gäng som kämpar för att få kontroll på narkotikahandeln i Malmö. Det senaste attentatet skedde efter en poliskontroll. Larmet kom kvart över sju på torsdagskvällen efter att flera personer ringde till polisen om skottlossningen, enligt SR . Enligt Sydsvenskan var målet för attentatet en eller båda av bröderna som finns på ena sidan i det pågående gängkriget i Malmö.

torsdag den 28:e augusti:

19 bankkontor har rånats i år i Skåne, att jämföra med endast två förra året. Av de tolv Swedbank-kontor som finns har sju stycken blivit rånade.

torsdag den 28:e augusti:

En skottlossning i ett bostadsområde, en sprängd krog i Lund och en handgranat som detonerade utanför ett lägenhetsfönster på ett hyreshus. Allt hände under fyra dagar i Malmö och inget talar för att striderna är slut. Det handlar inte om de kända kriminella ligorna den här gången, utan två löst sammansatta nätverk av män i 20-årsåldern som just nu gör upp om kokainmarknaden i Malmö, rapporterar TV4.

- Den senaste tiden har allt blivit värre. Nu är det oroligt att gå på gatan efter klockan tio på kvällen. Tidigare var det lugnt, säger Dilan Kondrat till TV4.

- Man tar noll hänsyn till allmänheten. Det är helt oacceptabelt. Att man kastar handgranater mot ett hyreshus där det bor människor. Hade de tittat ut när handgranaten briserade hade de inte levt i dag, säger Per Lidehäll, på länskriminalpolisen i Skåne, till TV4Nyheterna.

Även fast polisen vet vilka personerna bakom våldsvågen är, kan de inte göra så mycket.

- Det är inte så lätt. Man pratar inte med oss i förhörssituationer. Man är väldigt trevlig och artig, men man säger ju definitivt ingenting, säger Per Lidehäll.

Det hänsynslösa våldet som skakat Malmö den senaste tiden tycks alltså inte vara på nedgång. Polisen och brottsförebyggande rådet menar att det handlar om unga mäktiga narkotikahandlare som ser våld som en självklar del av sin livsstil.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

1 timme sedan
En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.