Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

ANALYS: Sverige är i gangsterhänder

- 15/09/2008, 15:01 -

Två av Sveriges största städer behärskas av gangstergäng.

Janne Josefsson snackar om det. Och när lokalpatrioten pratar om att delar av Göteborg behärskas av gangstergäng pratar alla om det. SVT:s Debattstudio befolkades i förra veckans program av en rad röster som jollrade förtvivlat om en situation som stigit dem alla över huvudet.

Där fanns den korrupta före detta poliskommissarien Olle Liljegren - som ville att ordningsmakten skulle plocka av sig handskarna. Där satt en lika förvirrad som arg ung man med kriminellt förflutet - som tvärtom förespråkade silkesvantar. Och där satt förstås Göteborgs starke man, betongsossen Göran Johansson - som skyllde allt på riksdagspartiernas flyktingpolitik. Helt oaktat att Johansson som mångårigt kommunalråd möjligen också har ett ansvar för vad som händer i hans egen stad.

Det offentliga Sverige tycks inte vara utrustat med förmågan att snacka om mer än en sak i taget. Och SVT:s Debatt förmådde inte prata om mer än en stad i taget. Trots att gängvåldet i det närmaste är en riksepidemi.

Som Nyheter24:s sammanställning visar är Malmö minst lika drabbat som Göteborg. Minns ni när alla snackade om Rosengård? Våldet fortsätter att fästa greppet över staden även när debatten tystnat.

I natt sprängdes en bomb i en videobutik i Malmö. Tidigare har Nyheter24 kunnat rapportera om hur en rånvåg drabbat staden, flera bomber, vild skottlossning och hur kokainmarknaden exploderar i omfattning och därmed också i blodiga uppgörelser inom den undre världen. Uppgörelser som när som helst urskillningslöst kan slå mot en oskyldig tredje man.

Det är nu inte bara de vanliga ungdomsgängen i Rosengård som bråkar. Det är hårdföra kriminella maffiagrupper.

Det här innebär alltså att två av Sveriges största städer behärskas av maffia.

När som helst kan epidemin träffa Stockholm. Och andra större städer över hela södra Sverige. Den oroliga myllan dånar redan under våra fötter. Vi låtsas bara inte höra.

Så vad gör vi?

Panelhönorna i SVT:s Debatt kucklar om sina särskilda hjärtefrågor som universalmedicinen. Göran Johansson säger "stuva undan flyktingar på landet". Moderaten Henrik von Sydow ropar på fler batonger. Förorternas eldsjälar och kriminella säger att man måste prata med kidsen.

Men medan de tjafsar springer utvecklingen på marken i från dem.

I själva verket är det ett batteri av åtgärder som krävs. De boende i dessa områden är i de allra flesta fall laglydiga medborgare. De är kriminalitetens första offer. Och måste skyddas av staten. Med vapen i hand, om så krävs.

Unga människor som far illa i sina familjer måste förstås få hjälp av skolan, sociala myndigheter och backas upp av det civila samhället runt omkring dem. Innan de växlas in på fel spår i livet.

Och trösklarna för invandrare att ta sig in på arbetsmarknaden måste sänkas. Arbetsgivare som diskriminerar ska bestraffas. Politiker som inte sänker kostnader och risken för företagare att anställa nytt folk borde bestraffas av väljarna.

Får vi se någon politiker som orkar koppla helhetsgreppet?

Hur som helst borde Janne Josefsson bestraffas av sin publik. När SVT viger primetime åt allvarliga ämnen vill jag höra en konstruktiv diskussion som presenterar lösningar. Inte verbalt tevevåld. Då blir vår gemensamt finansierade public service-teve bara en skrattspegel av gängvåldet på gatorna i Malmö och Göteborg.

Skrivet av: