Tisdag 26 Okt
Stockholm

Reinfeldt pratade nätet med Kina

1 av 2
2 av 2

När statsminister Fredrik Reinfeldt träffade Kinas vicepresident Xi Jinping snackade de båda herrarna internet och mänskliga rättigheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Kinas vicepresident, Xi Jinping, är - med tanke på den nyss avslutade Volvoaffären - lägligt nog i Sverige på ett fyradagarsbesök.

I helgen var han i Göteborg för att på håll hålla ett vakande öga över kinesiska Geelys uppköp av Volvo. Och på måndagen träffade han statsminister Fredrik Reinfeldt i Stockholm.

Mot bakgrund av den senaste tidens digitala krig mellan den kinesiska regimen och internetjätten Google tog statsministern upp frågor om nätet och individens frihet.

– Vi har haft ett bra samtal om grundläggande mänskliga värden och rättigheter, sade Reinfeldt på en pressträff.

Eftersom inga journalister tilläts komma till tals under presskonferensen lämnades dock frågan om vad Xi Jinping tyckte om Fredrik Reinfeldts syn på saken obesvarad.

Båda Jinping och Reinfeldt talade om det stora värdet av att Sverige haft diplomatiska förbindelser med Kina i 60 år.

–Sverige var det första västeuropeiska land som erkände Folkrepubliken Kina 1950, sade Reinfeldt och tillade att han och hans gäst dagen till ära undertecknat tre samarbetsavtal - ett om små- och medelstora företags utveckling, ett om kulturutbyte och ett tredje om företags sociala ansvarstagande - bland annat personalpolicy.

Kommentera
Kopiera länk
Dela