Stor knarkliga sprängd i Norden

En stor internationell narkotikaliga har sprängts av polisen.


En stor internationell narkotikaliga har sprängts av polisen i bland annat Sverige och Norge.

Mer än trekvarts ton knark har tagits i beslag.

Under sensommaren 2007 inleddes arbetet i Norge med att rulla upp den stora narkotikanätverket.

– Vi märkte att vissa personer köpte haschpartier som fördes in i landet och vi såg att dessa personer hade täta kontakter med personer i Sverige, säger Reidar Bruusgaard, utredningschef vid den norska kriminalpolisen, till TT.

I september samma år kontaktade polisen i Norge sina svenska kolleger som började spana på de misstänkta när de kom till Sverige. Svensk polis blev då vittne till hur ett narkotikaparti hämtades vid Solvalla utanför Stockholm. Den norska bilen stoppades senare i norsk tull och drygt 170 kilo cannabis togs i beslag.

Efter tillslaget fortsatte polisoperationen, som norsk polis döpte till "Glatte fisk". I arbetet har även polis i Holland deltagit. Stefan Erlandsson, spaningschef vid den svenska Rikskriminalpolisen, säger att samarbetet mellan länderna har varit avgörande för att komma åt nätverket.

Bland de misstänkta finns svenska, norska holländska och marockanska medborgare. Flera av dem har haft arbete och levt ett tillsynes vanligt liv.

Polisen säger sig nu ha kommit åt flera led i nätverket.

– Vi har fått hela kedjan och lyckats få tag i huvudmännen, säger Erlandsson.

Enligt polisen har narkotikan förts från Marocko till Holland och därefter vidare mot Sverige och Norge. Bland annat har ligan använt legala fraktsätt, till exempel blomtransporter, där narkotikan gömts.

Vid ett av den norska polisens tillslag beslagtogs förutom narkotika även vapen och en stor summa pengar.

Det var ungefär sex miljoner (norska kronor) i kontanter, säger Reidar Bruusgaard.

Han uppger att har norsk och svensk polis sammanlagt beslagtagit cirka 700 kilo cannabis och drygt 50 kilo amfetamin. Dessutom har en mängd kokain tagits i beslag.

För tillfället sitter ungefär 30 personer häktade i Norge och Sverige.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!