Cannabis uppgraderas i Storbritannien

En joppe nu lika brottslig som en dos amfetamin.


STORBRITANNIEN. I dag uppgraderas drogen cannabis från C till B, på samma skala som amfetaminet. En del kommer inte att bry sig. Andra kommer att glömma bort det. Blir de haffade av polisen för innehav kan det nu innebära ett maxstraff på fem års fängelse. Förut låg det på två år.

Flera tror att klassificeringen kan ha att göra med cannabis koppling till psykiska sjukdomar, även schizofreni.

Under 2006 höggs Lucy Braham ihjäl av studenten William Jaggs. Man trodde länge att det var hans crack-rökning som var problemet. Men undersökningen kunde visa att det troligen var cannabis som gjorde honom psykotisk eller schizofren.

Förra året kom dock den brittiska regeringens eget rådgivande organ i drogfrågor, ACMD (Advisory Council on the Misuse of Drugs) fram till att cannabis inte kan länkas samman med schizofreni.

Starkare varianter

Storbritanniens regering har sagt att dagens handling tagits för att man är osäker på hur de starkare varianterna av cannabis kan påverka kroppen. Skunk, vilken räknas som den starkaste typen av cannabis, står i dag för 81 procent av landets totala cannabiskonsumtion.

Cannabis nedgraderades 2004 i Storbritannien för att man skulle spara polisarbete. Man ansåg att det var för tidsödande att arrestera småbrukare, skriver Sky News.

Inslag: Polisen i Storbritannien gör tillslag mot cannabisodlare

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!