Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kyrkan slopar ordet äktenskap

Nyheter | 11/01/2009 13:56

Ordet äktenskap avlägnsas så att att homo- och bisexuella också ska kunna vigas i Svenska kyrkan.

Debatten om könsneutralt äktenskap fortsätter. Nu föreslår Svenska kyrkans en ny vigselordning, där ordet äktenskap som nämns flera gånger under vigselakten ska tas bort. Anledningen är att homo- och bisexuella också ska kunna vigas i Svenska kyrkan.

I förslaget byts alla formuleringar med man och hustru ut mot maka/make. Dessutom byts formuleringen "Ni har nu ingått äktenskap" mot "Ni är nu äkta makar".

– Jag är övertygad om att kyrkomötet kommer att säga ja till den nya vigselordningen. Och någon gång i höst kommer kyrkklockorna att ringa även för homosexuella vigslar, säger ärkebiskop Anders Wejryd, till Ekot i Sveriges Radio.

Däremot tror inte ärkebiskopen att det går att tvinga präster i Svenska kyrkan att viga homo- bi- och heterosexuella. Friheten att säga nej måste få finnas, menar han.

I vår väntas den nya äktenskapslagen träda i kraft som innebär att även homo- och bisexuella ska kunna ingå äktenskap - den nuvarande varianten med partnerskap försvinner därmed.

Den nya vigselordningen ska gälla homo- bi- och heterosexuella par som vigs i Svenska kyrkan. Förslaget ska antas av kyrkostyrelsen på måndag och sedan ska det ut på remiss till läronämnden, domkapitlen och samtliga församlingar. Kyrkomötet fattar sedan beslut i höst.

Skrivet av: