Litauen portar gaykultur

Hbt-personer diskrimineras och stängs ute i det katolska Litauen.


Vid årsskiftet tog Litauens huvudstad Vilnius över som kulturhuvudstad i Europa. En chans för både små och stora kulturyttringar att synas. I teorin. För i det katolska Liatuen är homofobin en vardaglig realitet. Något som resulterat i att hbt-personer portats från offentliga sammanhang.

"Vi har inte sökt några medel, det vore fullkomligt naivt i den politiska kontexten vi lever i. Homofobin är minst sagt utbredd bland Vilnius styrande politiker i stadshuset", skriver Vladimir Simonko ordförande för gayföreningen LGL enligt DN.

Borgmästaren i Vilnius, Juozas Imbrasas, har öppet deklarerat att några hbt-aktiviteter inte kommer att tillåtas så länge han sitter vid makten.

– För att prioritera den traditionella familjen och lyfta traditionella familjevärden, samtycker vi inte till att "homosexuella idéer" skyltas offentligt i Vilnius", sade Imbrasas enligt DN.

Något både Amnesty och EU-kommissionen varit starkt kritiska till. Den litauiska hållningen har lett till att gayklubbar tvångsflyttats från stadskärnan. Regnbågsdemonstrationer och flaggaktioner har förbjudits. Och på internet censureras sökmotorer. Även den litauiske utrikesministern Petras Vaitiekunas, är kritisk till diskrimineringen.

- Homofobin är stark i Litauen, bekräftar hon.

Varför är det så?

- Under Sovjettiden talade man aldrig om homosexualitet. Att vara annat än heterosexuell var förbjudet och straffades. Dagens beslutsfattare förbjuder regnbågsdemonstrationer, det är en hållning jag inte förstår. Antagligen är det en generationsfråga, för att samhället var stängt så länge bakom järnridån. Äldre är mer misstänksamma, yngre är inte lika diskriminerande, säger hon enligt DN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.