Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Litauen portar gaykultur

- 03/01/2009, 14:10 -

Hbt-personer diskrimineras och stängs ute i det katolska Litauen.

Vid årsskiftet tog Litauens huvudstad Vilnius över som kulturhuvudstad i Europa. En chans för både små och stora kulturyttringar att synas. I teorin. För i det katolska Liatuen är homofobin en vardaglig realitet. Något som resulterat i att hbt-personer portats från offentliga sammanhang.

"Vi har inte sökt några medel, det vore fullkomligt naivt i den politiska kontexten vi lever i. Homofobin är minst sagt utbredd bland Vilnius styrande politiker i stadshuset", skriver Vladimir Simonko ordförande för gayföreningen LGL enligt DN.

Borgmästaren i Vilnius, Juozas Imbrasas, har öppet deklarerat att några hbt-aktiviteter inte kommer att tillåtas så länge han sitter vid makten.

– För att prioritera den traditionella familjen och lyfta traditionella familjevärden, samtycker vi inte till att "homosexuella idéer" skyltas offentligt i Vilnius", sade Imbrasas enligt DN.

Något både Amnesty och EU-kommissionen varit starkt kritiska till. Den litauiska hållningen har lett till att gayklubbar tvångsflyttats från stadskärnan. Regnbågsdemonstrationer och flaggaktioner har förbjudits. Och på internet censureras sökmotorer. Även den litauiske utrikesministern Petras Vaitiekunas, är kritisk till diskrimineringen.

- Homofobin är stark i Litauen, bekräftar hon.

Varför är det så?

- Under Sovjettiden talade man aldrig om homosexualitet. Att vara annat än heterosexuell var förbjudet och straffades. Dagens beslutsfattare förbjuder regnbågsdemonstrationer, det är en hållning jag inte förstår. Antagligen är det en generationsfråga, för att samhället var stängt så länge bakom järnridån. Äldre är mer misstänksamma, yngre är inte lika diskriminerande, säger hon enligt DN.

Skrivet av: