1 av 2
- Foto: Nikolas Giakoumidis/AP/Scanpix
EU:s finansministrar har enats om ett krispaket värt 720 miljarder euro.
2 av 2
EU:s finansministrar har enats om ett krispaket värt 720 miljarder euro. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Krispaketet som ska rädda euron

EU:s finansministrar har enats om ett krispaket för 720 miljarder euro.


BRYSSEL. Efter långa förhandlingar mellan EU:s finansministrar under natten mot måndagen enades de om ett nytt räddningspaket - som ska ta udden av framtida fall liknande den grekiska kollapsen.

Förhandlingarna fördes i en kamp mot tiden. Finansministrarna ville vid öppningstid möta de asiatiska börserna med handlingskraft.

Det handlade för EU-ministrarna om att undvika att samma finansiella kaos som spred sig förra veckan när också Portugal och Spanien blev hårt ansatta av marknaden.

– Det är ett mycket omfattande program som nu läggs på plats för att säkra finansiell stabilitet och få slut på den här vargflocksjakten på de länder som har brister i sin finanspolitik och därmed upplevs som svagare, sa Sveriges finansminister Anders Borg efter mötets slut.

EU: går in med 500 miljarder euro. Merparten - 440 miljarder euro - ska kunna användas på samma sätt som det nyss beslutade lånepaketet till Grekland på 110 miljarder euro.

Dessutom utvidgas en redan existerande nödfond för icke-euroländer med 60 miljarder euro för att också kunna omfatta euroländer. Ovanpå detta bidrar IMF med minst 220 miljarder euro.

/
/
EMU
/
EU
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Två döda hittade i bil i Malmöhamn

1 timme sedan

Montana får inte förbjuda Tiktok

1 timme sedan
Den amerikanska delstaten Montana får inte förbjuda den populära men omstridda appen Tiktok, något som var tänkt att ske vid årsskiftet. Ett förbud skulle strida mot konstitutionen, enligt en federal domare.

Ozonhål stängs senare än vanligt

1 timme sedan
Varje år i oktober-november skapas ett ozonhål över Antarktis. Årets hål började bildas flera dagar tidigare än vanligt och forskare befarar att det kommer stängas sent.

Ljög om assistansbehov – sju åtalas

1 timme sedan
Sju personer åtalas för grovt bidragsbrott då de ska ha överdrivit eller lämnat falska uppgifter om sitt hälsotillstånd, rapporterar SVT Väst.

Örike vill ha bort mobiler i skolan

2 timmar sedan
Mobiler ska förbjudas i skolorna i Nya Zeeland, enligt premiärminister Christopher Luxon i den nya konservativa regeringen.

Svenska gäng svindlar i Norge

3 timmar sedan
Svenska kriminella gäng ägnar sig även åt bedrägerier i Norge, enligt den norska storbanken DNB. De har haft god framgång, säger Sebastian E. Takle, avdelningschef på bankens enhet för arbete mot nätbedrägerier till näringslivssajten E24.