Måndag 15 Aug
Stockholm

Krispaketet som ska rädda euron

1 av 2
EU:s finansministrar har enats om ett krispaket värt 720 miljarder euro.
2 av 2
EU:s finansministrar har enats om ett krispaket värt 720 miljarder euro. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

EU:s finansministrar har enats om ett krispaket för 720 miljarder euro.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

BRYSSEL. Efter långa förhandlingar mellan EU:s finansministrar under natten mot måndagen enades de om ett nytt räddningspaket - som ska ta udden av framtida fall liknande den grekiska kollapsen.

Förhandlingarna fördes i en kamp mot tiden. Finansministrarna ville vid öppningstid möta de asiatiska börserna med handlingskraft.

Det handlade för EU-ministrarna om att undvika att samma finansiella kaos som spred sig förra veckan när också Portugal och Spanien blev hårt ansatta av marknaden.

– Det är ett mycket omfattande program som nu läggs på plats för att säkra finansiell stabilitet och få slut på den här vargflocksjakten på de länder som har brister i sin finanspolitik och därmed upplevs som svagare, sa Sveriges finansminister Anders Borg efter mötets slut.

EU: går in med 500 miljarder euro. Merparten - 440 miljarder euro - ska kunna användas på samma sätt som det nyss beslutade lånepaketet till Grekland på 110 miljarder euro.

Dessutom utvidgas en redan existerande nödfond för icke-euroländer med 60 miljarder euro för att också kunna omfatta euroländer. Ovanpå detta bidrar IMF med minst 220 miljarder euro.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.