Lördag 31 Jul
Stockholm

Krispaketet som ska rädda euron

1 av 2
EU:s finansministrar har enats om ett krispaket värt 720 miljarder euro.
2 av 2
EU:s finansministrar har enats om ett krispaket värt 720 miljarder euro. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

EU:s finansministrar har enats om ett krispaket för 720 miljarder euro.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

BRYSSEL. Efter långa förhandlingar mellan EU:s finansministrar under natten mot måndagen enades de om ett nytt räddningspaket - som ska ta udden av framtida fall liknande den grekiska kollapsen.

Förhandlingarna fördes i en kamp mot tiden. Finansministrarna ville vid öppningstid möta de asiatiska börserna med handlingskraft.

Det handlade för EU-ministrarna om att undvika att samma finansiella kaos som spred sig förra veckan när också Portugal och Spanien blev hårt ansatta av marknaden.

– Det är ett mycket omfattande program som nu läggs på plats för att säkra finansiell stabilitet och få slut på den här vargflocksjakten på de länder som har brister i sin finanspolitik och därmed upplevs som svagare, sa Sveriges finansminister Anders Borg efter mötets slut.

EU: går in med 500 miljarder euro. Merparten - 440 miljarder euro - ska kunna användas på samma sätt som det nyss beslutade lånepaketet till Grekland på 110 miljarder euro.

Dessutom utvidgas en redan existerande nödfond för icke-euroländer med 60 miljarder euro för att också kunna omfatta euroländer. Ovanpå detta bidrar IMF med minst 220 miljarder euro.

Kommentera
Kopiera länk
Dela